Julije Jelaska nacrtao strip o osnivanju Hajduka

Julije Jelaska nacrtao strip o osnivanju Hajduka Julije Jelaska nacrtao strip o osnivanju Hajduka
Dvije table iz stripa Dvije table iz stripa

108. rođendan je Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk, o kojemu su nastala i brojna umjetnička djela. Najopjevaniji je naš klub s više od stotinu navijačkih himni, vjerojatno jedini u svijetu koji ima i svoju operetu "Kraljica lopte" Ive Tijardovića iz 1926. godine.

Današnja proslava rođendana posvećena je dvojici velikana – Frani Matošiću i Slavku Luštici. U podne će na Poljudu biti predstavljena monografija "Frane Matošić – najveći kapetan", a u trofejnoj dvorani svečano će biti otvorena vitrina Slavka Luštice.

Albume karikatura Hajdukovih igrača objavljivali su Davor Štambuk, Tonči Kerum, Rade Raič i drugi autori. Prvu humorističnu priču o Hajduku "Bile zvizde (ili, kako bi dobro bilo da je bilo...)" u izdanju Društva humorista, satiričara i karikaturista (Split, 1995.), uz ilustracije Tončija Keruma, napisao je Jasmin Brajlović, no ostala je samo ideja da po toj knjizi strip nacrta Jurinko Rajič.

Ipak, u pregovorima s Marketing službom kluba, ove godine bi se mogao pojaviti prvi strip o Hajduku "Hajdučko srce - Prvi balun u Splitu" zadarskog autora Julija Jelaske, koji je obradio prve četiri godine povjesnice (1910.-1914.). Cilj autora je prikazati dugu tradiciju voljenog kluba, njegov začetak u Pragu, osnivanje kluba u Splitu, registracija u Kraljevskom carskonamjesništvu u Zadru 13. veljače 1911. s potpisom providura Nikole Nardellija. U spomen na taj događaj, Društvo prijatelja Hajduka iz Zadra namjerava postaviti mramornu ploču na Providurovoj palači.

Strip na 44 crnobijele table u 3 dijela crtan je prema dokumentarnim fotografijama (foto referenca), spominje prve češke trenere (koji su klub trenirali prvih 11 godina), do početka Prvog svjetskog rata, kada neki igrači odlaze u rat, a priča o bijelima do danas imala bi još 13 nastavaka.

Jelaska crta strip od 2017., nagovarali su ga Leo Lendić i Krunoslav Slavo Bobić, bilo je poteškoća s kašnjenjem scenarijem pa se Julio prihvatio i tog posla. To je prvi strip na splitskom dijalektu, crtan je različitom paletom crtaćih pera i kistova te Rotring pera.

Prve četiri strane stripa izložene su prostorijama Društva prijatelja Hajduka u Makarskoj.

Evo što nam je o svom stripu kazao Julije Jelaska:

JULIJE JELASKA

Preuzmite datoteke

JULIJE JELASKA 6,6 MB

Komentari