Kako spasiti park -šumu Marjan?

Kako spasiti park -šumu Marjan? Kako spasiti park -šumu Marjan?
Parcela prije uređenja Parcela prije uređenja
Parcela poslije uređenja Parcela poslije uređenja
Komentar Komentar
Otkrivena nepoznata pojata Otkrivena nepoznata pojata
Otkriveno pojilište za ptice Otkriveno pojilište za ptice

foto:Joško Kalilić

Oko 70% šume na Marjanu već je godinama zapušteno i neprohodno. Godinama nagomilane brojne otpale grane i visoka suha travom te gusto nisko raslinje i drača predstavljaju idealno stanje za požar koji bi se uz jaki vjetar, posebno buru, vrlo brzo proširio.

Koliko su zapuštenost, neprohodnost i nevidljivost zauzeli maha na Marjanu pokazala je volonterska akcija prije četiri godine kada je na dodijeljenoj fiktivnoj parceli br. 7 nakon čišćenja i uređenja pronađena velika kamena kuća (pojata - 6x4x3 m) za koju nitko nije znao što je i razlog da je na internetu na mapi uneseno 9 pojata kao kulturno-povijesno dobro Marjana, a deseta pronađena pojata nakon volonterske akcije je izostavljena jer se nije ni znalo za nju (udaljena je samo100 m od sjevernih Špinutskih vrata i oko 20 m južno od Tartaljinog šetališta po kojem dnevno prolaze tisuće posjetitelja koji je zbog zapuštenosti nisu ni mogli vidjeti). Čak je i od davnine uređeno pojilište za ptice ovom volonterskom akcijom otkriveno, a prije akcije ga od zapuštenosti ni ptice nisu mogle ni vidjeti ni koristiti.
Upravo ta činjenica predstavlja trenutačno veliki tehnički problem kako omogućiti djelatnicima JU i ostalim tručnjacima za šumarstvo prilaz oboljelim borovima za njihovu što bržu sječu i uklanjanje. Zapuštena i neprolazna šuma već godinama otežava prilaz od vjetra oborenim borovima koji neuklonjeni godinama trunu na zemlji i kako su stručnjaci dokazali čak i pogoduju pojavi i razvoju potkornjaka. Uređena Turska kula koja je udaljena svega oko 800 m zračne linije od Marjana, nije podesna za razvoj potkornjaka jer je šuma očišćena i uređena, nema otpalih grana ni stabala što vjerojatno ne pogoduje potkornjaku, pa su za sada krošnje svih borova zelene a istrovremeno je  prevencija od požara maksimalna.  Rekao je to   u razgovoru s Joškom Krželjom organizator volonterske akcije čišćenja Marjana dr. Joško Kalilić ....

Joško Kalilić 1. dio

Joško Kalilić 2. dio

Komentari