Klapa Vinčace - Pobjednici 51. Festivala dalmatinskih klapa

Klapa Vinčace - Pobjednici 51. Festivala dalmatinskih klapa

Treću godinu za redom klapa iz Novog Vinodolskog najbolja je prema ocjeni struke. Stine iz Zagreba prve su prema glasovima publike. Drugi su prema žiriju Bunari iz Vodica, dok je treća klapa Praska iz Podstrane. Oni su ujedno drugi prema mišljenju publike. Prema publici, treća je Korda iz Lumbarde.

Ovogodišnji nam je Festival ponudio brojne izmjene. Tako je, primjerice, ukinuta Večer popularnih pjesama koja je održavana koncem svibnja ili početkom lipnja u Blatu na Korčuli. Ove je godine tamo održana Večer mješovitih klapa, koja je protekle 3 godine priređivana u Komiži. Večer novih skladbi premještena je u prvi tjedan Festivala u Omišu koji je započeo 30. lipnja, ponovno uvedenom Večeri izvornih napjeva. Za taj su program uvedena pravila: klape - muške, ženske, mješovite moraju sačinjavati 4 - 6 članova, pjevaju isključivo na 1 mikrofon, a na raspolaganju su imali 50 skladbi koje je odredio umjetnički ravnatelj, između kojih su mogli odabrati dvije. Ponovno je uvedena autorska večer, a ove je godine bila posvećena maestru Živku Ključi.

 Uoči održavanja Završne večeri ženskih klapa, te je večeri, 21. srpnja 2017. započeo prvi Omiš Summer Treat Festival, kojem su organizatori Turistička zajednica grada Omiša i Festival dalmatinskih klapa Omiš, a pod pokroviteljstvom Grada Omiša. Održavat će se do 6. Kolovoza 2017. svakodnevno u Parku hrvatskih branitelja – nasip Toreta u Omišu od 20.00 do 24.00 sata. 

Zamišljen je kao dvotjedna manifestacija koju će imati priliku posjetiti svi Omišani i gosti Omiša, a posebno će biti zanimljiva onima koji nisu uspjeli doći do ulaznica za finale Festivala. Tako će, kažu u Turističkoj zajednici, čiji su djelatnici osmislili ovaj Festival - klapska pjesma, zaštitni znak grada Omiša odzvanjati Omišom na radost domaćina, ali i gostiju.

Posjetitelji Omiša će osim klapske pjesme imati priliku uživati i u vrlo raznolikom svakodnevnom programu, folklornim nastupima, lokalnim specijalitetima i u opuštenoj atmosferi. Tri ugostiteljske i šest prodajnih kućica, koje su tamo postavljene u polukrug prikazuju na simboličan način postavu dalmatinske klape.

Poseban događaj u kojem će posjetitelji u potpunosti moći uživati u lokalnim specijalitetima, održat će se 25. srpnja, kada će Ljubica i Jozo Beović pripremati najveći soparnik na svijetu koji će svim posjetiteljima bit ponuđen besplatno na degustaciju.

 

Poslušajte snimku proglašenja pobjednika Završne večeri muških klapa.

PROGLASENJE KLAPE OMIS MUSKI 2017_01

Komentari