Knjižnica "Grad" u spomen na Jakšu Fiamenga

Knjižnica "Grad" u spomen na Jakšu Fiamenga Knjižnica "Grad" u spomen na Jakšu Fiamenga

U povodu prve obljetnice smrti akademika Jakše Fiamenga, koji je preminuo 27. prosinca 2018., Gradska knjižnica Marka Marulića Split najavila je uređenje knjižnice "Grad" u Zagrebačkoj ulici u spomen na barda dalmatinskog pjesništva Jakše Fiamenga.

Evo mene među moje“, napisao je Jakša Fiamengo, Oliver otpjevao, a sve ostalo je povijest koja Split čini jedinstvenim i raspjevanim, posebnim gradom na svitu. Jakša kao da nam i danas kaže: „Ja sam pjesma, pjevaj me“, i mi ćemo ga pjevati… - kaže nam ravnateljica Knjižnice Grozdana Ribičić.

U studenome ove godine pjesnikov nećak Denis Fiamengo i pranećakinja Maja Fiamengo, pravna nasljednica, donirali su GKMM-u bogatu privatnu knjižnicu Jakše Fiamenga koja broji više od 3.000 knjiga. Djelatnici Knjižnice su knjige iz stana u Radunici, u kojemu je Jakša živio, prebacili u susjedstvo, u prostor bivšeg Dječjeg odjela GKMM-a, u Zagrebačkoj 4. Kako bi ta knjižnica mogla biti otvorena za korisnike, prostor je nužno preurediti.

Amandman koji će to omogućiti potekao je od gradske vijećnice Mirne Kovačić, članice Upravnog vijeća GKMM-a, a usvojio ga je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita.

Osigurana financijska sredstva omogućit će preuređenje prostora, formiranje pjesničko-glazbene zbirke te organiziranje kulturno-umjetničkih programa raznolikog sadržaja. Usporedno s kreiranjem te zbirke, stvarat ćemo pjesničko-zavičajnu zbirku knjižnice, kao i zavičajno-glazbeni odjel Gradske knjižnice i Grada Splita - ističe Ribičić.

 

Komentari