Lađari iz Stabline pobjednici Maratona lađa na Neretvi

Lađari iz Stabline pobjednici Maratona lađa na Neretvi

Ekipe Gusara iz Komina i Stabline na ulazu u rukavac Crna rika

U iznimno neizvjesnoj utrci do posljednjeg zaveslaja, slavila je ekipa iz Stabline koja je za dvije dužine lađe bila brža od drugoplasirane ekipe Gusara iz Komina. Kao trećeplasirani stigli su nakon tri minute prošlogodišnji pobjednici - ekpa Crni put iz Metkovića.

Po prvi put u funkciji Predsjednice Republike, utrku je pratila Kolinda Grabar Kitarović nastavljajući tradiciju svojih predhodnika - Stipe Mesića i Ive Josipovića koji su bili pokrovitelji i nazočili na utrkama Maratona. I ove je godine bilo veliko zanimanje svih žitelja iz doline rijeke Neretve, pa i šire. Stoga je i u ovogodišnjem natjecanju bilo ekipa iz unutrašnjosti Hrvatske, ali i izvan granica. Tako su i ove godine sudjelovali Hrvati iz Sombora iz HKUD "Vladimir Nazor", kao i predstavnici moliških Hrvata iz udruge Asssociazione culturale comunita croata del Molise "Luigi Zara", te ekipa iz daleke Latvije. Njihova je ženska ekipa prije dva dana sudjelovala i na drugom ženskom maratonu koji se organizira uzvodno - Od Opuzena do Metkovića u dužini od 10 kilometara.

Duž cijele staze, utrku je pratilo nekoliko desetaka tisuća gledatelja, a mnogi su zbivanja promatrali iz brodova koji su bili u pratnji. Ove je godine ponovno organiziran i poseban vlak za obožavatelje ovog nadmetanja koje je prije dvadesetak godina osmislio neretvanski zanesenjak Milojko Glasović. A koliko je ova ideja zaživjela u stvarnosti govori i podatak da su organizirane i kladionice s pozamašnim ulozima. Neki su ulagali i cijele mjesečne plaće i na kraju pogodili u - ništa. Međutim, ekipe Stabline pogodile su u sridu jer je i njihova ženska ekipa prije dva dana na ženskom maratonu također pobijedila. Ekipa Gusara iz Komina ove je godine posebno bila motivirana za uspjeh. Naime, nakon 5 uzastopnih pobjeda, lani ih je napustio njihov trener koji je ove godine odlično pripremio ekipu pobjednika iz Stabline. Kako nam je kazao u razgovoru, koji možete poslušati dolje, pripremio je posebnu taktiku za pobjedu i s ostalim članovima ekipe postigao ono što su mnogi smatrali nemogućim - prestići vodećeg nakon ulaska u rukavac Crna rika i do cilja stići prvi u 19 sati i 12 minuta - nakon 2 sata i 15 minuta utrke.

Nakon dodjele priznanja i proglašenja pobjednika na pločanskoj rivi, nastavljenoj je narodno veselje uz obilje glazbe i bogatu ugostiteljsku ponudu na pločanskim ulicama.

MARATON LAĐA 2015 - POBJEDNICI

Komentari