Lažno se predstavljali pa otuđili novac

Lažno se predstavljali pa otuđili novac

Iz PU Splitsko-dalmatinske pozivaju građane da u slučaju sumnje na počinjenje kaznenog djela odmah obavijeste policiju na broj 192 ili se obrate najbližoj policijskoj postaji. Najnoviji slučaj kaznenog djela dogodio se u Kaštel Lukšiću.

Tijekom srpnja u Kaštel Lukšiću nepoznata ženska osoba nazvala je na kućni telefon koji koristi 81-godišnjakinja i predstavila se kao djelatnica Zavoda za mirovinsko osiguranje i rekla joj da radi predizanja zaostatka mirovine mora doći na Zavod. Kada je izašla u kući je ostala sama 77-godišnjakinja kojoj su na vrata došle dvije ženske osobe i iskoristili njeno lošije zdravstveno stanje, te iz prostorije kuće otuđili nekoliko tisuća kuna. Jučer je na isti broj telefona nazvao muškarac koji se predstavio kao policijski službenik i rekao da je otuđeni novac pronađen te da će policija doći do njih radi uzimanja otisaka i vraćanja pronađenog novca. Ubrzo potom na vrata kuće došla su dva muškarca koja su se lažno predstavila kao policijski službenici i iz kuće otuđili još nekoliko tisuća kuna.

Počinitelji najčešće telefonski kontaktiraju oštećene, uglavnom osobe starije životne dobi, neupućene osobe, predstavljajući se kao policijski službenici, službenici banke ili drugih institucija. Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu nudeći im pomoć i medicinske usluge ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava djelatnici raznih zavoda i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara i ne rijetko tek kasnije primijete da se radilo o prijevari. Slijede preporuke:

- ne otvarajte vrata i ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno ne uvjerite o kome je riječ,

- ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,

- zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

- zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (ožiljke, tetovaže, madeže i slično),

- odmah obavijestite policiju.

 

Komentari