Otvorena etno zbirka i predstavljen zbornik u Ričicama

Otvorena etno zbirka i predstavljen zbornik u Ričicama Otvorena etno zbirka i predstavljen zbornik u Ričicama
Mate Buljubašić gusli pjesmu o skupu Mate Buljubašić gusli pjesmu o skupu
Etno zbirka u Ričicama Etno zbirka u Ričicama

Dožupan Ante Šošić i ministar Marko Pavić s domaćinima

U Ričicama je povodom blagdana sv. Ivana Krstitelja (ričičkog patrona 24. lipnja) održano je više kulturnih programa. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, podrijetlom iz Ričica, otvorio je u subotu 23. lipnja etno zbirku u prostorima bivše pošte u Ričicama.

U područnoj školi u Ričicama (koja djeluje u sastavu Osnovne škole Ivan Leko Proložac), koju trenutno pohađa 8 učenika, predstavljen je zbornik radova "Zavičajna baština - Problemi i perspektive u upravljanju baštinom". To je sedmi zbornik koji objavljuje Udruga za očuvanje zavičajne baštine Slivno u suradnji s drugim udrugama i institucijama, ove godine sa Zavičajnom eko udrugom Ričice. Najviše radova u zborniku posvećeno je vodi, imotskim jezerima, stećcima te "Etno bisernici" imotskih osnovnih škola.

Na svečanosti su sudjelovali ministar Marko Pavić, saborski zastupnik Miro Kovač, splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić, prološki načelnik Mate Lasić, imotskio gradonačelnik Ivan Budalić i brojni drugi uzvanici.

Likovna kolonija

Održana je i Likovna kolonija "Ričice 2018.“ na kojoj su sudjelovali članovi Udruge likovnih umjetnika „Grupe 69“ iz Zagreba, koji su od 14. do 17. lipnja oslikavali motive i krajolik ovoga pitoresknog mjesta,a svoje likovne uratke ostavljaju u trajno vlasništvo selu Ričicama. Kolonija je održana pod pokroviteljstvom Zavičajne udruge sv. Ivan Ričice – Zagreb, Udruge Ričičana u Frankfurtu, Zavičajne eko udruge Ričice i Župnog ureda Ričice.

Sudjelovali su članovi „Grupe 69“ Ana Cerovski, Branka Kopeti, Vera Bulović Ismajlovski, Ana Horvatiček Ivanišević, Jaroslav Kaderžabek i Ljubica Štibuhar. Njihove slika nastale u Ričicama dio su etno zbirke.

Udruga likovnih umjetnika „GRUPA 69“ jedna od najstarijih likovnih udruga u Hrvatskoj, osnovana 1969. u Zagrebu. Imali su bezbroj skupnih i pojedinačnih izložbi širom svijeta, a prisutni su i u mnogim humanitarnim akcijama. Ujedno su i najnagrađivanija likovna organizacija u RH.

Župno glasilo Ričice

Župa svetog Ivana objavila je i svoje godišnje glasilo Ričice za ovogodišnji blagdan sv. Ivana, a uredio ga je don Mladen Parlov.

 

Komentari