Listešu prva nagrada u Gabrovu

Listešu prva nagrada u Gabrovu

U Domu humora i satire u Gabrovu (Bugarska) otvoren je 23. Bienale humora i satire s umjetničkim izlošcima pristiglim na veliki međunarodni natječaj za najbolje humorističke i satirične radove u umjetnosti, a jedna od festivalskih nagrada stigla je u hrvatsku – karikaturistu Nikoli Listešu.

Gabrovo je grad na padinama planine Balkan na sjeveru Bugarske, poznat kao najduži bugarski grad koji se proteže čak 25 kilometara uzduž rijeke Jantre, a još je poznatiji po svom lokalnom humoru o škrtosti, poput naših bračkih viceva. Izložba će biti otvorena do 30. rujna 2017. godine, a na njoj su i nagrađeni radovi. Međunarodni žiri u kategoriji karikature kojeg čine Jean-Marie Bertin (Francuska), Daryl Cagle (USA), Andrei Popov (Rusija) te Christo Komarnitski i Yordanka Shiyakova (Bugarska) odlučili su da Grand Prix tog uglednog dvogodišnjeg (i tu štede!) festivala ide u ruke domaćeg autora Trayka Popova, prvu nagradu dobio je Nikola Listeš iz Kaštel Sućurca, a nagradu za u medijima ranije objavljenu karikaturu primio je Toti Buratti iz Italiji. Pohvale stručnog ocjenjivačkog suda dobili su Lyuben Petrov (Bugarska), Caglar Okur (Turska), Patrick Topitschnig (Austrija), Ruben Sanchez and Mohammed Chndy (Španjolska) i Sandra Araujo (Portugal). 

Nikoli Listešu (Split, 1960.) je za aktualnu karikaturu o postavljanju žica nqa državnim granicama već stigla nagrada na žiroračun – 2000 BGN bugarskih leva, što je nešto više od tisuću eura. Listeš je peterostruki osvajač Oskarike, godišnjeg priznanja Hrvatskog društva karikaturista autoru koji tijekom godine osvoji najviše nagrada na festivalima humora u svijetu. Do sada je Nikola osvojio oko šezdesetak raznih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Svakog tjednqa u Hrvatskom slovu objavljuje aktualnu političku karikaturu „Sedmo osjetilo“. Početkom svibnja, uoči Sudamje, imao je izložbu strip radova „Dioklecijančići“ u Splitu, ovo mu je prva ovogodišnja nagrada, a očekuje još poneko priznanje jer je poslao svoje karikature na još nekoliko svjetskih festivala čiji žiriranje tek slijedi jesenas.

Komentari