Luciji Zaninović zlato u Meksiku

Luciji Zaninović zlato u Meksiku

Do fantastičnog ostvarenja stigla je još jednom Lucija Zaninović, članica hrvatske taekwondo reprezentacije i splitskog Marjana. Na finalnom grand prix mastersu osam najboljih u olimpijskoj kategoriji do 49 kilograma koji se održava u Meksiku u gradu Queretaru Lucija je osvojila zlatno odličje. U četvrtfinalu je uvjerljivo svladala Brazilku Iris Tang Sing rezultatom 11:4 da bi u polufinalu demolirala aktualnu svjetsku prvakinju iz Pueble 2013, Chanatip Sonkham prekidom s ogromnih 15:3.

U finalu je Lucija na zlatni bod (7:7) pobjedila Španjolku Brigitte Yague, daleko najbolju taekwondo sportašicu u povijesti koja u svojoj karijeri ima 15 seniorskih odličja sa svjetskih, olimpijskih i europskih prvenstava, čak četiri svjetska zlata i četiri europska zlata.

Lucija je tako napravila ogromni bodovni iskorak i veliku prednost u borbi za odlazak na olimpijske igre u Riju 2016., ali i osvojila nagradu od 6000 dolara za pobjednicu finalnog Grand prixa.

Ove godine održana su tri Grand prix turnira G4 kategorije koja su nosila po 40 bodova, isto koliko i naslov europskog prvaka te finalni Grand prix osam najboljih koji ima težinu G8 i nosi dvostruko više bodova, čak 80. Na četiri spomenuta turnira tri puta su se na postolje popele samo Lucija Zaninović i Yasmina Aziez iz Francuske. 

Lucija je ove godine osvojila tri najvažnija natjecanja, Europsko prvenstvo, Grand prix u Manchesteru i finalni Grand prix u Meksiku te na ljestvici zauzima uvjerljivo prvo mjesto sa čak 320 bodova. Drugoplasiranoj Aziez je pobjegla za 83 boda, a šestoplasiranoj Wu Yingju, dvostrukoj olimpijskoj pobjednici i dvostrukoj svjetskoj prvakinji nevjerojatna 143 boda.

Sljedeće godine u igri je još jako puno bodova, čak 420 na 14 natjecanja, ali Lucija sad ima zaista finu zalihu bodova i mir za pripreme za svjetsko prvenstvo u svibnju 2015. u Rusiji.

Drugog dana natjecanja na tatami izlazi Ana Zaninović u kategoriji do 57 kilograma koja je nevjerojatno jaka jer se spajaju čak tri standardne kategorije u jednu olimpijsku. Ana u prvom kolu ide na Hedayu Malak Wahbu iz Egipta. 

 

POREDAK U OLIMPIJSKOJ KATEGORIJI DO 49 KILOGRAMA – (SPOJENE 46 I 49)

 

  1. LUCIJA ZANINOVIĆ                     HRVATSKA            320 BODOVA
  2. YASMINA AZIEZ                           FRANCUSKA         236,8
  3. BRIGITTA YAGUE                         ŠPANJOLSKA        218
  4. CHANATIP SONKHAM                  TAJLAND              180,28
  5. NOUR ABDELSALAM                    EGIPAT                178
  6. WU YINGYU                                KINA                    177
  7. KIM SOHUI                                 KOREJA                167
  8. ITZEL MANJARREZ BASTIDAS      MEKSIKO             166

 

Evo izjave Lucije Zaninović:

        

 

Lucija Zaninović

Preuzmite datoteke

Lucija Zaninović 3,1 MB

Komentari