Matias Anđelić magistrirao temom o Torcidi

Matias Anđelić magistrirao temom o Torcidi

Danas je 110 godina od kako je Carsko namjesništvo Austro-ugarske monarhije u Zadru odobrilo osnivanje Nogometnog kluba Hajduk, a na inicijativu četvorice splitskih studenata u Pragu: Fabijana Kaliterne, Vjekoslava Ivaniševića, Lucijana Stelle i Ivana Šakića.

Ovom rođendanskom prigodom podsjetimo na jedan diplomski rad o Hajdukovim vjernim navijačima, skupini Torcida koja je jesenas veličanstvenim ponoćnim vatrometom u Splitu proslavila svoj 70. rođendan.

Matias Anđelić magistrirao je 2019. godine na Sveučilištu UNIL u švicarskom gradu Lausanne, na Fakultetu društvenih i političkih znanosti - Institutu za političke, povijesne i međunarodne studije (IEPHI), s temom „Navijanje i politika u Hrvatskoj u 1990-ima: Primjer Hajdukove Torcide iz Splita“. Magisterij pisan na francuskom jeziku opseže 300 stranica i posebno se bavi ulogom Hajdukovih navijača u burnim političkim previranjima u Jugoslaviji 1990-ih godina. Početni prevratnički događaj je nastup Hajduka na gostovanju u Australiji u lipnju 1990. kada je na dresovima zamijenio crvenu zvijezdu s izvornim i današnjim klupskim grbom. Anđelić je analizirao događanja i fotografije iz tog vremena objavljene na mrežnoj stranici Torcide, a kao prilog svom radu pretiskani su na hrvatskom jeziku razgovori s Markom Mustapićem i Benjaminom Perasovićem te sjećanjima navijača Ante Ivaniševića, Duje Aljinovića, Borisa Jelovića Uše, Ante Dorića, Žana Ojdanića te Rase i Neđe iz Torcidina puka.

Matias Anđelić sin je Jure i Ruže, koji su početkom rata odselili iz Hrvatske Posavine u Švicarsku. Matias je rođen 1994. godine u mjestu Yverdon-les-Bains u Švicarskoj, francusko govorno područje, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon diplomiranja predavao je kao profesor u školi do devetog razreda, bavi se i publicistikom. Danas radi za Švicarske federaciju u Bernu, razmišlja o upisu doktorskog studija i amaterski igra nogomet.

Matiasova knjiga će uskoro biti objavljena i na hrvatskom jeziku, a o svom magistarskom radu nam je kazao:

 

Matias Anđelić

Preuzmite datoteke

Matias Anđelić 1,1 MB

Komentari