Mediteranski dan obale 2018.

Mediteranski dan obale 2018.

Fotografskom izložbom „Legende Mediterana“ Stipe Suraća, u Galeriji Muzeja grada Splita u subotu, 15. rujna počeo je program Dana obale koji će kulminirati 25. rujna u Galeriji umjetnina, te brojnim aktivnostima 22., 23. i 25. rujna u Đardinu i drugim gradskim lokacijama.

Suraćeva izložba je otvorena do 29. rujna, svakodnevno od 9 do 13 i od 17 do 21 sat. 

Manifestaciju Mediteranski  dan  obale 2018. organizira Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) koji već 40 godina djeluje u Splitu.

„PAP/RAC kroz holistički, integralni pristup nastoji promicati bolje, održivije načine korištenje resursa obale kojeg često zlorabimo neprimjerenim ponašanjem. Izuzetno je važno očuvati prirodne ljepote, raznolike krajobraze i identitet lokalnog stanovništva mediteranske regije, očuvati tradiciju i baštinu kako bi i budućnost ovih prostora bila što kvalitetnija i ljepša.

Program:

Galerija Muzeja grada Splita:

Svečano otvaranje izložbe: 15. rujna u 11:30

Izložba fotografija Stipe Suraća „Legende Mediterana“ ukazuje na nestajanje legendi Mediterana. More, ljudi, biljke i životinje u mediteranskim krajolicima stvarali su idiličnu sliku kolijevke civilizacije. U tom i takvom Mediteranu svaka biljka i kamen pričale su svoju priču, svoju legendu, koja nerijetko ima izvor u pričama starih naroda koji su prvi naselili ovaj kraj. Ljudi Mediterana uvjereni su kako je ovaj životni prostor određen stablom Masline. Dakle, gdje god imamo maslinu tu je Mediteran. Sve te stare, sad već arhaične priče nestaju pod tonama betona, masovnog turizma, nelogičnih ratova, krivih procjena i zanemarivanja onog što je oblikovalo ovaj prostor. Ova izložba želi usmjeriti pogled na te još uvijek nezaboravljene, ali nestajuće prizore i priče. Priče u kojima je čovjek bio čovjek, u kojima je čovjek krotio prirodu, a priroda je krotila čovjeka, ali su živjeli jedno s drugim, a ne jedan pored drugoga. Cilj izložbe „Legende Mediterana“ je ukazati na to vrijeme, na vrijeme prije nego li je čovjek pokorio prirodu i ostavio je zaboravljenu na obalama Mediterana. Izložba će pričati svoje priče o lavandi, morskom konjicu i glavatoj želvi, maslini i soli, spužvi i spužvarima, ribi i ribarima, ljudima i tovarima, ali i o Stanku, najstarijem stanovniku na Jadranu, o kozi i siru i ostalim prizorima karakterističnim za prostor koji volimo Mediteranom zvati. 

Trajanje izložbe: 15.-29. rujna 2018

Radno vrijeme: svaki dan 09:00 – 13:00 te 17:00 – 21:00

Gradska luka: Škola likovnih umjetnosti Split & Lučka uprava Split

Od sredine rujna do kraja listopada učenici Škole likovnih umjetnosti Split pod vodstvom mentorice prof. Hane Letica, u suradnji s Lučkom upravom, izraditi „mural“ na novom carinskom gatu, s ciljem podizanja svijesti o opasnostima koje morskim bićima prijete od otpada u moru.

 

Strossmayerov perivoj - Đardin

 

22 rujan / SUBOTA: 9.30 – 13:00

 

23 rujan / NEDJELJA: 16:00 – 19:30

 

25 rujan / UTORAK: 14:00 – 17:00 

PRIČA O KAŠTELIMA

 1. PAP/RAC u suradnji s Muzejom grada Kaštela, FGAG - Katedrom za urbanizam, V-om Gimnazijom Vladimir Nazor i RERA -SDŽ, predstavljaju inicijative vezane uz Kaštelanski zaljev: Područje Kaštelanskog zaljeva spaja gradove Split, Solin, Kaštela i Trogir. Ovaj zaljev naš je zajednički bazen u kojemu se čita naša prošlost i nazire budućnost. Jedan od prvih PAP/RAC-ovih projekata bio je Program upravljanja područjem Kaštelanskog zaljeva, dok RERA, u okviru EU projekta COEVOLVE upravo započinje izradu Plana upravljanja obalnim područjem Kaštela. Prikazom serije litografija s kraja XIX stoljeća, fotografija iz 1960-tih, dron snimki Muzeja grada Kaštela 2016, potom idejama studenata arhitekture i urbanizma o mogućoj budućnosti u 2100-toj, te vijestima iz budućnosti gimnazijalaca Vladimira Nazora, pozivamo na promišljanje o zaljevu koji nas spaja i o obali našem zajedničkom najvrjednijemu resursu.

  1. Muzej grada Kaštela predstavlja izložbu „Kulturni krajolici Kaštela 1960-2016“. Ova izložba autorice Sanje Acalija, muzejske savjetnice sastoji se od uvećanih fotografija velikog formata snimljenih iz zraka tijekom 1960-ih godina, video i audio snimki današnji Kaštela uz pripovijedanje protagonista: dr.sc. Ive Babića, dr. sc. Tonča Burića, prof. Ivne Bućan, gosp. Milivoja Novaka i gosp. Ante Vuletina, realizirane u suradnji s HRT-om Split i kaštelanskom tvrtkom Parchy Computers.

  2. FGAG, Katedra za urbanizam, mentor doc.dr.sc. Ana Grgić, tim s Katedre za urbanizam i studenti predstavljaju studentske radove na temu „Kaštela 2100“ nastale tijekom akademske godine 2017.-2018. Bit će izloženi posteri, makete, zbirke i te drugi tematski sadržaji. Za tu svrhu PAP/RAC će osigurati štand, panoe i drugu potrebnu opremu.

  3. Gimnazija Vladimir Nazor, prof. Kosović i grupa učenika prezentiraju vijesti iz budućnosti. Fokus na promet budućnosti i na javni prostor u obalnoj zoni Kaštela. Posteri i LED ekran (4x2m) za prezentaciju snimke.

ŠTANDOVI:

 1. PAP/RAC – tematski projekti i publikacije; centralna točka za izdavanje vaučera, te za pohvalnice onima koji posjete sve štandove, te odgovore na pitanja izlagača.

 1. SDŽ, Upravni odjel za turizam i pomorstvo predstavlja projekt „Pomorsko je dobro“, uključujući koncesije za plaže, novu inicijativu za prijavu ilegalnih radova na pomorskom dobru pod nadležnosti SDŽ, i druge inicijative.

 1. RERA predstavlja tematske projekte

 1. Hrvatski Hidrografski institut predstavlja prezentaciju aktualne publikacije, 1 novu kartu, priručnu manju oceanografsku opremu, heliograf te laptop s kratkim filmom o djelatnosti HHI-a. Ujedno će se javnost informirati o zadnjem EU projektu CoRE putem tiskane knjižice "Pomorsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori". U planu je održati i Kviz općeg znanja za školarce "Pomorac istraživač" te demonstraciju načina vezivanja konopa (brodski čvorovi).

 1. Sveučilišni odjel za studije mora – mentori doc.dr.sc. Zvjezdana Popović Perković doc.dr.sc. Vedrana Nerlović, doc.dr.sc. Mirela Petrić i Jelena Nejašmić mag.biol. et oecol.mar. te studenti Josip Baričević, Nikolina Radoš, Lara Mikuličić, Roberta Frleta,Ivana Mijić, Patricija Plenča, Katarina Dražić i Vana Karačić. Na štandu će biti izloženi interaktivni materijali, posteri, igre, akvarij, …

 1. Ekonomski fakultet predstavlja tematske projekte, informacije o održivom turizmu, te o programu certificiranja za male iznajmljivače Dalmatia Green

 1. Pomorski fakultet predstavlja tematske projekte, crtanje na karti, upotrebu sekstanta, odijelo za spašavanje na moru, i drugo.

 1. Udruga Institut Plavi Svijet predstavlja svoj rad putem brošura, letaka, informacija te interaktivnih sadržaja na kompjuteru i u obliku edukativnih igrica za djecu (memory s prepoznavanjem leđnih peraja dupina i različitim vrstama morskih kornjača, slagalice s različitim vrstama kitova i sl.). Također, predstavljaju i desetominutni film o svom radu koji se inače može pogledati u edukacijskom centru u Velom Lošinju. Osim toga, pripremit će se i materijali kako bi se na štandu moglo i usvojiti dupina te predstaviti cijeli taj program potpore Institutu Plavi Svijet.

 1. SUNCE izlaže različite tematske materijale s naglaskom na otpad u moru, te kontinuirano provodi ekološke igre

U nedjelju 23.09 Biciklijada, start u 16:00, cilj u Đardinu

 • Tombula

 • Biciklistička alka

 • Pub kviz

 • Klapa Klapa

 1. CEDRA Split - Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj u suradnji sa Ekonomsko birotehničkom školom predstavlja rezultate radionica. Tijekom rujna provesti će se trodnevna edukacija na temu održivog i ekološkog razvoja, te razvoja poduzetništva i proizvodnje uz obalu sa naglaskom na ekološki aspekt i dugoročnu održivost. Učenici će kroz projektni zadatak, uz mentorsku podršku stručnjaka iz CEDRA-e, razraditi 3 ideje koje će prezentirati u učionicama. Snimke prezentacija će biti projicirane tijekom Dana obale, a učenici će na štandu CEDRE svoje ideje prezentirati zainteresiranima. U sklopu aktivnosti biti će izrađen i jedan promotivni plakat kojim će se prezentirati učeničke ideje a koji će biti izložen na štandu CEDRA Split. CEDRA Split će na svom štandu prezentirati i ostale eko i poduzetničke projekte koji su vezani uz održivi razvoj otoka i priobalja, a koje provodi CEDRA Split.

Radionice

 1. Mala filozofija: „Photo hunting“ – interaktivna radionica koja uključuje šetnju po dogovorenim mjestima grada Splita, pronalazak zadanih artefakata, fotografiranje istih. Najbrža grupa i najbolja fotografija bit će nagrađeni. Dobna skupina +15 . Vrijeme trajanja: sat do sat i pol.

Početak: subota 10:30; nedjelja: 17:00; utorak: 15:00

 1. Mala filozofija: „Anuška sredozemna medvjedica“: Kroz dobro usmjerena pitanja djeca promišljaju o njihovom odnosu prema prirodi, naročito moru i morskim životinjama. Igra se provodi koristeći LED ekran. Dobna skupina: 3 i 4 razred osnovne škole. Vrijeme trajanja 45-60 munuta.

Početak: subota 10:00; nedjelja: 16:00; utorak: 15:00 (termin rezerviran za OŠ Pojišan)

 1. Turnir u igri „Mediteran – edukativna igra o moru i obalnom području“: Edukativna igra na ploči. Pobjednik turnira bit će nagrađen igrom. Dobna skupina: djeca od 6-14 godina. Vrijeme trajanja: 40-90 minuta.

Početak: subota 11:30; nedjelja: 18:00; utorak: 15:00

 1. Kviz „Što znam o Mediteranu“: interaktivno-edukativni kviz o Mediteranu. Igra se provodi koristeći TV ekran. Dobna skupina +15. Vrijeme trajanja 40-60 minuta.

Početak: subota: 11:00; utorak: 14:00. Veliko finale u 16:30

 1. Sunce: radionica/ekološke igre na temu otpad, s naglaskom na otpad u moru. Dobna skupina 4-8 razred . Vrijeme trajanja: 45 minuta.

Početak: utorak: 15:00 (termin rezerviran za OŠ Pojišan)

Prezentacija

 1. ReCan – bicikl: prezentacija prvog stadija reciklaže limenki

Vrijeme trajanja: subota 9.30 – 13:00; nedjelja: 16:00 – 19:30; utorak: 14:00 – 17:00 

                                            Ostale lokacije

Podmorje oko Vranjica: Udruga UPA ROSTRUM u suradnji s PlasticFreeMed inicijativom, Med Sea Fondacijom, te fondacijom Parley for the Oceans organizira čišćenje podmorja.

Vrijeme akcije: 22-23 rujna 2018

Alliance française:

Svečano otvaranje izložbe: 24. rujna u 19:00

Međunarodna putujuća izložba fotografija „Mali otoci, prvaci održivosti“, u organizaciji Udruge Small Island Initiative (SMILO)1 s podrškom Francuskog Veleposlanstva u Hrvatskoj i PAP/RAC-a, naglašava važnost prirodnih i kulturnih znamenitosti, te potrebu za održivim upravljanjem otočnim područjima kako bi se očuvala njihova baština. Mali otoci su krhki i jedinstveni. Nalaze se na čelu globalnih promjena. To su područja i mjesta inovacije koja se stalno obnavljaju zbog vlastitog održivog razvoja. Recikliranje otpada, očuvanje vodnih resursa, promicanje obnovljivih izvora energije, zaštita biološke raznolikosti, valorizacija kulturne baštine…više nego sam poziv na putovanje, ova izložba ističe konkretne aktivnosti više od 30 malih otoka diljem svijeta kao odgovor na izazove budućnosti. Putujuća izložba koju organiziraju SMILO i PAP/RAC i njihovi partneri u sklopu COAST DAY 2018 već je bila predstavljena u Francuskoj, Španjolskoj, Tunisu i Mozambiku, a u Hrvatskoj na Zlarinu, Visu, u Zagrebu, Orebiću, a sad stiže i u Split.

Trajanje izložbe: 25 rujna - 09 listopada 2018

Pomorski muzej:

Predavanja:

 1. Prof. dr. Ivo Babić: Rasponi Jadrana - Konačno su veliki rasponi Jadrana, mora koje je sudbinski odredilo život narodima uz njegove obale. Prema tom moru ponašamo se kao da je beskonačno veliki deponij. Jadran je ugrožen prometom, posebno transportom opasnih tereta. Ukupna kumulativna  površina naftnih mrlja zbog izlijevanja sa brodova  iznosi 1228 km 2, tj. tri je puta veća od površine otoka Cresa. Računa se da se danas u Jadranu iskrca preko 10 milijuna tona balasta. Toliko toga bi htjeli od Jadrana, da se izgradi svaka uvala, da se reduciraju zaštićene zone. Uz Jadran se vezuje turizam, ribarstvo, terminali s opasnim teretom, često funkcije koje se međusobno isključuju. Napravljena podjela na 14 tema, tj. na eko plaže, plaže za surfere, ronilačke, adrenalinske, romantične plaže, plaže za pse, plaže za obitelji s djecom, party plaže, plaže kulture, nudističke plaže, urbane promenadne plaže, plaže sa zabavnim sadržajima za mlade, plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima, te resort, odnosno hotelske plaže. Može li Jadran sve to izdržati?

Vrijeme: srijeda, 26. rujna 2018. u 19:00h

 1. U suradnji s Udrugom "UPA Rostrum" - predavanje uz projekciju "Hrvatsko podmorje - čega sve nema? Arheologija, ekologija, malakologija"

Vrijeme: petak, 21. rujna 2018. u 19:00h

Radionica:

Za svaku radionicu obvezna je najava na broj telefona 021/347-346 ili na službenu e-mail adresu Muzeja hpms@hpms.hr.

 1. "Tajne jadranskog podmorja" U Hrvatskom pomorskom muzeju Split za djecu će se organizirati radionica nastala u suradnji s Udrugom podvodnih aktivnosti "Rostrum" Split. Djeca će na njoj otkriti sve o jadranskom podmorju i važnosti njegova očuvanja. Upoznat će se s načinima ronjenja u prošlosti, a kako se roni danas. Imat će priliku isprobati i suvremenu ronilačku opremu. Na drugom dijelu radionice kreativno će se izraziti na teme vezane uz podmorje i ronjenje.

Uzrast: od 1. do 6. razreda osnovne škole

Početak: - 22. 09. 2018., subota, 10:00-11:30.

 1. "RibOlovka" Na radionici djeca će se upoznati s poviješću ribarstva na Jadranu: otkrit ćemo tradicionalne ribarske brodice (gajeta, leut, trabakul...), ribarski alat (špurtil, vrša, osti...), te saznati koje to sve vrste riba žive u Jadranskom moru.  Otkrit će koliko je održivo ribarstvo važno za nas i buduće generacije.

Uzrast: učenici od 1. do 6. razreda osnovne škole

Početak: - 24. 09. 2018., 10:00-11:30

 1. "More, amfore, brodovi..." Tijekom podvodnih arheoloških istraživanja Jadranskog mora pronađeni su predmeti kao što su: pitos koji se upotrebljavao za pohranu namirnica, te amfore i drugi predmeti svakodnevne uporabe (posude, zdjelice, vrčevi...). Na ovoj ćemo se radionici kreativno izraziti i od gline izrađivati svoje brodove, amfore, sirene...

Uzrast: djeca vrtićke dobi i učenici nižih razreda osnovne škole

Početak: 25. 09. 2018., 10:00-11:30-

Prirodoslovni muzej:

 1. Izložba – Priče iz mora

Predavanja 25. rujna :

10:00 Aktualne promjene u moru kao posljedica klimatskih promjena, predavačica Branka Grbec

10:15 Nove vrste riba u Jadranskom moru, predavač Josip Boban, kustos

10:30 Video prezentacija: Otpad na splitskim plažama, Josip Boban (traje 8 min)

10:40 Video prezentacija: Podmorje Marjana, Josip Boban (traje 20 min)

Pjaca (Narodni trg): SDŽ, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Projekcija Pomorsko je dobro! #zagrli more

Trajanje: 23-24 i 25 rujna 20:00 – 24:00 

24. rujan / PONEDJELJAK

Kaštel Sućurac

RERA SDŽ

Prva participativna radionica izrade Plana upravljanja obalnim područjem Kaštela

Početak: 24. rujna u 19:00

Institut za oceanografiju i ribarstvo

Dan otvorenih vrata – vođene posjete u predviđenom trajanju od sat vremena

Vrijeme posjeta: 10:00 - 12:00

(za posjet se potrebno najaviti istoga dana od 08:00 – 10:00 na tel. 021/408 000)

Gradska knjižnica Marko Marulić

Predavanje:

Prof. Melita Mokos

EMSEA - Med (European Marine Science Educators Association - Mediterranean)

Znanje o moru - temelj za postizanje ciljeva održivog razvoja na Mediteranu

Dobna skupina +20 . Vrijeme trajanja: sat i pol.

Početak: 24. rujna u 18:30

25. rujan / UTORAK – Centralna proslava

Osim aktivnosti gore navedenih za 25. rujna pripremamo i slijedeće:

Galerija Umjetnina Split

Službeni program u Galeriji Umjetnina

Vrijeme: 10:00 – 14:00

OŠ Gradac: Dječji zbor

Zagonetna lokacija u centru grada

Udruga VAL

Pojavljivanje „Šetača“ Vaska Lipovca

Vrijeme trajanja: 16:00 – 20:00

Institut za oceanografiju i ribarstvo

Dan otvorenih vrata – vođene posjete u predviđenom trajanju od sat vremena

Vrijeme posjeta: 10:00 - 12:00

(za posjet se potrebno najaviti istoga dana od 08:00 – 10:00 na tel. 021/408 000)

Vođeni posjet za OŠ Pojišan; 13:00 3c; 13:45 4c

Peristil

Koncert KUD Filip Dević i KUD Jedinstvo, te Kvartet saksofona „Papandopulo“

Početak: 20:00

 

 

 

Komentari