Mediteranski ženski festival u Splitu

Mediteranski ženski festival u Splitu

Domine

"Mediteranski ženski festival“ će se održati od 23. do 28. rujna 2019. godine. Na njemu će se predstaviti dugogodišnji rad Udruge Domine. Mediteranski ženski festival usmjeren je osvještavanju i zaštiti ženskih reproduktivnih prava.

„Da bismo ovo važno pitanje vratile u javni prostor, osmislile smo niz aktivnosti kroz cijeli tjedan koje su posvećene ženama i  pravima žena, a koje posljednjih godina u Hrvatskoj kao i na globalnoj razini doživljavaju direktne napade i regresiju“- navode Domine.  

Otvaranje festivala počinje 23. rujna, ponedjeljak, u 19.30h predstavom MaMa u Gradskom kazalištu mladih, koja se bavi porodom i prvim periodom navikavanja na život s djetetom, a koja je nastala je na temelju iskustava mnogih žena. Nakon predstave održat će se  kratko druženje s glumicama predstave te  volonterkama i članicama Udruge Domine.

Tjedan se nastavlja 24. rujna, utorak, izložbom fotografija „Žene Splita za sve žene svita“ koja će biti predstavljena u 18.30h u Klubu zona ( a koju će biti moguće vidjeti do 28. rujna), nakon čega će se u 19h održati panel „Ženska borba traje“ s aktivistkinjama i borkinjama za ženska ljudska prava, Đordanom Barbarić, Blankom Čop i Karmelom Šegvić, a sve to uz podršku  partnera „Info zone“.

25. rujna, srijeda, od 9h – 16h Udruga Domine imat će Dan otvorenih vrata, a nakon čega će u 17.30h dugogodišnja aktivistkinja i volonterka Domina Maja Krstić održati kreativnu Radionicu „Ulice Splita nose ženska imena“.

26. rujna, četvrtak, u 18h ulicamaSplita volonterke i aktivistkinje održat će performans „Sluškinje ustaju“ koji je predstavljen nedavno u Sarajevu na kulturno umjetničkom festivalu. Svi/e su pozvani/e nai performans s kojim se kreće ispred prostorija Domina (Bosanska 4).

27. rujna, petak, s početkom u 20 h održat će se večer filma i zabave. U kotaru Blatine koji je  partner projekta (točna lokacija: livada pokraj kafića „Tropicana“) kreće se s javnim puštanjem filma na otvorenom koji je zasada iznenađenje. Nakon filma  slijedi druženje uz glazbu i ples.

28. rujna, subota, od 9 h – 14 h u Sveučilišnoj knjižnici, a kao završni događaj Festivala, održat će se Međunarodna konferencija – „Zaštita reproduktivnog zdravlja - pravo žene i odgovornost države“. Na konferenciji će biti predstavljeni pokreti otpora žena s posebnim iskustvima Italije i Hrvatske, te rezultati novinarskih istraživanja o organiziranom napadu na prava žena na reproduktivno zdravlje na globalnoj razini. U drugom dijelu konferencija će se baviti novim zakonom o pravu na pobačaj, prizivom savjesti i strategijom svojevrsne re-legalizacije prava na pobačaj, kontracepciju i općenito zaštitu reproduktivnog zdravlja žena u Hrvatskoj. Osim novinarki i civilnih aktivistica na konferenciji je predviđeno sudjelovanje i političarki koje promoviraju prava žena te znanstvenica. Gošće konferencije dolaze iz Italije, Velike Britanije, Crne Gore i Hrvatske. Zaključci konferencije bit će poslanii Vladi RH, ali i EU i Vijeću Europe, te međunarodnim tijelima, osobito u svjetlu skorašnjeg presjedanja RH Europskom unijom.

Komentari