Međunarodna biciklističke utrke Tour of Croatia

Međunarodna biciklističke utrke Tour of Croatia Međunarodna biciklističke utrke Tour of Croatia

počinje u utorak, 17. travnja, sa startom u Osijeku. Utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Utrku će emitirati brojne televizijske postaje u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji.

Ruta ovogodišnje utrke koja prolazi i kroz nekoliko nacionalnih parkova te parkova prirode, je sljedeća:

 17.4. Osijek – PP Kopački rit – Našice- Kutjevo – PP Papuk – Koprivnica

 18.4. Karlovac – NP Plitvička Jezera – PP Velebit – Zadar

 19.4. Trogir – Okrug – Brela – Baška Voda – Makarska – Tučepi – Podgora – PP Biokovo (Sv. Jure)

 20.4. Starigrad (NP Paklenica) – NP Sjeverni Velebit – Senj – Novi Vinodolski –– Crikvenica

 21.4. Rabac – Labin – Kastav – Viškovo – Rijeka – Opatija – Poklon (PP Učka)

 22.4. Samobor – PP Žumberak-Samoborsko gorje – Sv. Nedelja – Dugo Selo – Sv. Ivan Zelina – PP Medvednica – Zagreb (Trg sv. Marka)

Uvodna etapa dužine 227 km zahtjevnija je od prethodnih, a prolazak kroz Grad Našice i Grad Kutjevo posebno obogaćuje utrku. Uspon na PP Papuk iznenadio je i organizatore prilikom planiranja i obilaska etapa, a biciklistima će predstavljati jednu novinu koja će fizički otežati put ka Koprivnici, ali 130 km od jedinog brdskog cilja u etapi i konačnog cilja etape u Koprivnici dovoljno je da se manje kvalitetni brdaši vrate u glavnu skupinu biciklista koji će se boriti u finalnom sprintu za pobjedu u etapi i prvu majicu vodećeg u ukupnom poretku. Ulazak u Koprivnicu razlikuje se od prošlogodišnjeg, ali omogućuje biciklistima da dva puta prođu završnih 7 km etape i dobro pripreme posljednjih 1.200 m utrke koji su identični prošlogodišnjim. Zrinski trg bit će savršena sportska arena. i pružiti divnu uspomenu pobjedniku etape i svim prisutnima koji će uveličati cilj prve etape četvrtog izdanja Toura of Croatia.

Druga etapa, najduža je etapa ovogodišnje utrke. Ta 235 km dugačka etapa starta iz Karlovca, grada na četiri rijeke koji s okolnim gradovima Ozljem, Slunjem i općinom Rakovica tvori jednu cjelinu koju turisti željni netaknute prirode i zanosnih ljepota te originalnosti okusa, mirisa i gostoljubivosti tek trebaju u potpunosti otkriti. Biciklisti će preko Rastok, doći do NP Plitvičkih jezera, a kako će biti teško ne zastati očarani ljepotama koje će ih okruživati, organizatori su im na oba lokaliteta pripremili bonifikacijski cilj koji će ih dodatno motivirati na utrkivanje. Uspon od Gračaca na PP Velebit bit će glavna prepreka za sprintere koji bi trebali biti glavni akteri u ovoj etapi. Nakon brdskog cilja spust prema Zrmanji, očaravajući i tehnički ne prezahtjevan, pružit će priliku zaostalim biciklistima uhvatiti priključak sa najboljima. Preko starog Masliničkog mosta ući će u Zadar s istočne strane i spojiti se na završni krug 3 km do prvog prolaska kroz ciljni luk. Prolaz kroz gradske zidine na 600 m do prvog prolaska kroz cilj izdužit će grupu, a prolaz kroz Fošu će onima koji budu iza polovice grupe, gotovo pa potpuno onemogućiti borbu za pobjedu. Očekuje se sprint velike grupe biciklista, ali pobijedit će tehnički najvičniji posljednjim zavojima ili onaj koji će imati ekipu dovoljno jaku da rastegne grupu i onemogući gužvu u zavojima u posljednjih 600 m. Scenografija koju pruža Sv. Donat vjerojatno će biti jednako zanimljiva gledateljima širom svijeta kao i sama utrka.

Kratko, ali urnebesno teško, najkraći je opis treće etape. Start u Trogiru i krug preko Čiova, kroz sam centar Okruga Gornjeg izaziva ponos u organizacijskom timu jer se isprepliću atraktivni kadrovi povijesne ostavštine i prirodnih ljepota koji ostavljaju bez daha. Prvi dio etape do Omiša nije zahtjevan i vjerojatno će taj dio etape pokušaji bijega obilježiti. Nakon Omiša ruta skreće uz Cetinu s njezine desne strane, prema Radmanovim mlinicama i Zadvarju, ali na putu do Zadvarja mora se malo zaokružiti preko Svinišća kako bi se izbjegao odron koji je zatvorio glavnu cestu. Od tog trenutka više nema predaha za one koji se ne vole penjati ili koji imaju loš dan. Spust prema Brelima i prolaz kroz Bašku Vodu posljednja je prilika za predah na toj etapi. Nakon Baške Vode slijedi tehnički zahtjevan prolaz kroz centar Makarske te borba za pozicije kroz Tučepe i početak paklenog uspona na vrh Biokova iz Podgore. Scenografija Biokova uvelike se promijenila od prošle godine, veliki požar uništio je borovu šumu i sve izgleda još dramatičnije nego prije. Organizatori se nadaju da će toplo vrijeme otopiti nanose snijega na završnom dijelu uspona i omogućiti da organizacijski pokore tu divnu planinu. Ukoliko uspiju dovesti utrku do vrha, pružit ćemo biciklistima, pobjednicima i gubitnicima, nezaboravno iskustvo, a i mi ćemo se osjećati kao pobjednici. 29 km dugačak je uspon, 1800 m je visinska razlika, posljednjih 10km je strašno teško, a posljednja 3 km nevjerojatno zahtjevna i divna. Razlike mogu biti jako velike, ali treba voditi računa da su svi ovisni o milosti ove divlje i poštovanja vrijedne planine.

Peta etapa je, kako su se usuglasili svi koji su je prošli, najljepša cesta za vožnju motorom ili biciklom u Europi, a vjerojatno i šire, a organizatore veseli što će je vidjeti cijeli svijet. Već na samom startu utrke prolazak pored ulaska u NP Paklenica podražiti će osjetila biciklista koja nemaju veze sa samom utrkom. Tehnički, biciklistički gledano to je mješovita etapa gdje u prvom dijelu treba pametno rasporediti snagu i voziti se u prvih trideset pozicija kako stotine uvala koje cesta prati ne bi previše iscrpilo natjecatelje pri rastezanju i skupljanju grupe. Treba obrtati pažnju na prolazni cilj u Senju i Novom Vinodolskom te obavezno biti u prvoj četvrtini grupe prilikom prvog prolaska kroz Crikvenicu, a prije samog uspona na Grižane. Za očekivati je da će 40 do 50 biciklista otpasti od skupine i neće je više nazad uloviti prije ciljnog sprinta. Biciklisti će ponovo proći kroz Novi Vinodolski i na samo 10 km od cilja etape moći ugrabiti dodatne bonifikacijske sekunde na prolaznom cilju. Posljednjih 2000 m etape iznimno je tehnički zahtjevno, 6 zavoja pod 90 stupnjeva rastegnut će grupu, a nadamo se da neće uzrokovati pad biciklista. Cilj etape je na 30 m od dijela ceste na glavnom gradskom trgu koja simulira morske valove i pobjednik etape imat će priliku prvi "provaljati" se njima sa podignutim rukama. Spretnost i brzina odlike su koje moraju krasiti pobjednika ove etape.

Peta etapa kraljevska je etapa ovogodišnjeg toura. Ono što nije riješeno glede pobjednika trebalo bi biti riješeno na ovoj etapi. Naime, ona u svojih 155 km krije 3.300 m visinske razlike i dodatnog penjanja sa rive u Rapcu do centra starog Grada Labina gdje će biti službeni start utrke. U ovoj etapi je teško pronaći dio gdje će biciklisti moći predahnuti. Etapa nakon prolaznog cilja u Gradu Labinu odlazi preko Gračišća do Pazina te se spušta u Boljnsko polje i penje sa istarske strane Učke na Poklon, to je ujedno biciklistički gledano najteži uspon na ovogodišnjem touru i ostavit će dubok trag u nogama biciklista. Nakon prvog prolaska ispod ciljnog luka na Poklonu biciklisti se spuštaju do Veprinca te riječkom zaobilaznicom odlaze do Jurdana. Prilika je to za zaostale da uhvate priključak, penju se na Kastav gdje će se boriti za bodove na brdskom cilju i nakon 4k m za bonifikacijske sekunde na prolaznom cilju u Viškovu. Lujzijanom se spuštaju u centar Rijeke, gdje prolaze preko riječkog Korza i prolaznog cilja na njemu i nastavljaju prema Opatiji boreći se za pozicije prije završnog uspona od 15km i 922m visinske razlike od Ičića do Poklona. Prošle godine svjedočili smo završnom sprintu Vincenza Nibalija i Jamieja Ronsona, David je pobijedio Golijata. Hoće li opet tako biti?..

Komentari