Milanović: 'Hvala građanima na solidarnosti'

Milanović: 'Hvala građanima na solidarnosti'

Premijer Zoran Milanović obilazi poplavom ugrožena područja u Slavoniji. Prvo je obišao savski nasip u Slavonskom Šamcu i izrazio zahvalnost svima koji su se priključili akciji utvrđivanja nasipa. 'Zahvaljujem svima onima koji rade svoj posao, a naročito građanima koji, iako ovo nije njihov posao, pokazuju solidarnost i zajedništvo', izjavio je premijer Milanović rekavši kako je država do sada učinila 'maksimum koji je mogla da se ovo područje rastereti'.

Napomenuo je da je Hrvatska uputila pomoć i Srbiji i BiH za područja ugrožena poplavama. Na pitanje novinara hoće li država isplatiti odštetu stradalim područjima kazao je kako je s ministrom financija razgovarao o korištenju proračunske pričuve. Konkretne iznose ćemo utvrditi kada ovo sve prođe, poručio je. Štete bi, po njegovim riječima, trebale biti manje nego u Srbiji i BiH, ali kako je, rekao 'šteta je šteta, i bez obzira na to kolika je velika je onima kojima je prouzročena'.

U pratnji premijera Zorana Milanovića koji se nakon Slavonskog Šamca uputio prema Županji nalaze se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić koji je ocijenio da se na terenu čini sve ne bi li nasip na Savi izdržao nadiranje savskih voda čiji je vodostaj u hrvatskom dijelu Posavine već dosegao povijesni maksimum. 'Stanje je takvo da Sava još raste, a vodostaji su pri vrhu nasipa. Utvrđujemo nasipe, ali nažalost voda još raste i to nas zabrinjava', kazao je Plišić.

Duž savskog nasipa od Slavonskog Šamca do Račinovaca i Gunje u obrani od izlijevanja rijeke Save angažirano je nekoliko tisuća djelatnika raznih ustanova i službi, pripadnika HV, civilne zaštite HGSS-a do samih građana.

Komentari