Mješovita klapa "Filip Dević" proslavila 40. rođendan

Mješovita klapa "Filip Dević" proslavila 40. rođendan Mješovita klapa "Filip Dević" proslavila 40. rođendan

Članovi mješovite klape nakon koncerta u dobrom raspoloženju

Na rođendanskom koncertu članovi klape su se prisjetili svojih početaka već davne 1978. kada su bili sastavni dio splitske delegacije - sudionika, tada iznimno popularne europske tv emisije "Igre bez granica".

Ta je televizijska emisija imala sadržaj sličan našim legendarnim "Jadranskim susretima" - nekoliko se europskih momčadi, predstavnika različitih zapadno-europskih država, članica tadašnje Eurovizije natjecalo u raznim igrama vezanim uz vodu, odnosno more. Na prijedlog poznatog novinara "Slobodne Dalmacije", Mladena Krnića", iz postava ženske i muške klape splitskog KUDŽ "Filip Dević", za potrebe tog tv natjecanja oformljena je mješovita klapa koja je svoj ugled stjecala i sudjelovanjem uživo u starogodišnjem programu Radio Splita tijekom gotovo 3 desetljeća. Splitska nezaobilazna tradicija bila je od sredine 1980' do prije nekoliko godina: mješovita klapa "Devićevaca", Radio Split i nezaobilazni, legendarni naš Jadran Marinković koji je u srijedu, 12. prosinca 2018. otišao u mirovinu. Upravo ga je ova mješovita klapa ispratila pjesmom u mirovinu - ušavši u studio Radio Splita tijekom Jadranove oproštajne emisije. Ovo glazbeno iznenađenje još jednom možete pogledati na dnu ovog članka. Prema najavama tajnika "Devićevaca", Ante Jukića, oni će tu praksu sudjelovanja u programu Radio Splita nastaviti i dalje, počevši od ove godine i našeg starogodišnjeg programa 31.12.2018.
Tijekom koncerta u splitskom Kazalištu sjetili su se svojih nekadašnjih kolega i voditelja, kao i onih kojih više nema među nama. Kao gosti koncerta, nastupili su članovi ženske i muške klape njihovog KUD-a iz kojih je, kako smo kazali, u stvari - stvorena ova klapa. Pri kraju je nastupila i Meri Cetinić prema čijoj je pjesmi, "Jubav si moja zauvik" nazvan ovaj rođendanski koncert. Uz Meri je nastupila i njena kćer, Ivana Burić.
Ovaj smo koncert snimali, a možete ga poslušati u programu Radio Splita 26.12.2018.

 

Komentari