Multimedijska usluga HRTi

Multimedijska    usluga   HRTi

HRT ima besplatnu, multimedijsku uslugu HRTi, koja korisnicima usluga javnoga servisa preko mobilnih platforma (mobitela, prijenosnih računala, tableta itd.) omogućuje gledanje i slušanje uživo svih 12 radijskih i 4 televizijska HRT-ova kanala, među njima i Radio Splita.

Pored toga, nova usluga nudi videoteku i slušaonicu odnosno gledanje i slušanje sadržaja na zahtjev. 

HRT  se ovom uslugom želi približiti mladima te odgovoriti njihovim interesima i navikama, odnosno ponuditi im sadržaj kad oni to požele i na kojemu uređaju to žele. HRTi povećava dostupnost i vidljivost HRT-ovih kanala i sadržaja, pokreće interaktivnu komunikaciju s gledateljima te povećava kvalitetu usluge u dinamičnome medijskom okruženju.

Usluga HRTi puštena je u beta-verziji, što znači da  je u tijeku njezino testno ispitivanje i postavljanje sadržaja na platformu. Posebnost je nove HRT-ove usluge u tome što se emitira mrežno, odnosno Over-the-top (OTT). Riječ je o sustavu koji krajnjim korisnicima omogućava pristup audiovizualnomu sadržaju i korištenje njime preko javne otvorene mrežne infrastrukture. Partneri su HRT-a u tome projektu Odašiljači i veze (OiV), Verso i More screens.

Posebna je važnost usluge i u tome što će gledatelji HRT-a koji imaju problema u primanju zemaljskog (DVB-T)  signala zbog smetnji talijanskih televizija s pomoću usluge HRTi moći nesmetano pratiti sadržaje javnoga servisa.

Svi zainteresirani  korisnici, uslugom  HRTi moći će se  koristiti na platformama poput  osobnih  računala s operativnim sustavima Windows 7 i noviji sustavi te Mac OS X v. 10.7. i noviji sustavi uz korištenje uobičajenim mrežnim preglednicima. Za pristup preko računala nije potrebna prijava, nego se korisnici  samo moraju registrirati preko HRT-ovih stranica hrt.hr.

Za korištenje uslugama na pametnim telefonima koji rade na operativnim sustavima Android potrebno je skinuti aplikaciju za koju ćete naći poveznicu na HRT-ovoj  stranici hrti.hr. HRTi će uskoro biti dostupan za iOS   te Windows Phone operativne sustave. U planu je i razvoj aplikacija za određene modele pametnih televizora (smartTV).

Usluga je dostupna na području cijele Republike Hrvatske te izvan njezinih granica, a emitiranje odnosno reprodukcija izvan granica Republike Hrvatske dopušteno je u skladu sa zaštitom autorskih prava i ugovornim obvezama HRT-a prema partnerima.

Komentari