Mural o morskom pužiću na Blatinama

Mural o morskom pužiću na Blatinama Mural o morskom pužiću na Blatinama

Foto Igor Jakšić

U petak će biti predstavljen jedinstveni edukativno-umjetnički projekt, 300 kvadrata veliki mural s motivom 12 mm malog morskog puža, koji je naslikan na zgradi u Ulici Antuna Branka Šimića 70, u parku na Blatinama u Splitu.

U stvarnom životu ovaj pužić je veličine 12 mm i može se vidjeti na dubinama od 5-10 m. Iako sićušan, ima svoju svrhu te sudjeluje u osiguravanju ravnoteže morskih ekosustava. Ako uništimo jedan organizam, uništili smo i onaj idući koji ovisi o njemu. A u tom lancu nalazimo se i mi ljudi. Zdravlje mora i oceana neopisivo je važno za opstanak ljudske vrste! To veliko plavetnilo regulira klimu na našem planetu, daruje nam kisik (svaki drugi udisaj uzimamo iz oceana), pohranjuje naše emisije CO2, povezuje svijet plovnim putovima, daje nam hranu i posao. Čim se u moru okupamo, osjećamo se bolje, a samim pogledom na pučinu vjerujemo u bolje sutra. No, kako bismo sve te blagodati osigurali i za budućnost koja dolazi, moramo hitno promijeniti odnos prema gospodarenju morima.

Intenzivni ribolov, onečišćenje, klimatske promjene, uništavanje obale betonizacijom i nasipavanjem plaža: sve to čini veliki pritisak na mora i oceane. U Jadranskom moru žive brojne vrste. Neke lovimo za hranu, a druge ne vidimo, jedne tek otkrivamo, a neke će biti sve teže upoznati. Među njima su i maleni morski puževi, spektakularni morski organizmi. Šarenilo vrsta unutar ove skupine odraz je jedinstvene bioraznolikosti čije je razumijevanje jedna od puzzli u slici očuvanja našeg mora. Svaka vrsta ima svoje mjesto i ulogu u ekosustavu - svaka vrsta doprinosi ravnoteži i otpornosti našeg Jadrana.

Na nama je da ih sačuvamo jer o njima ovisi i naš opstanak na Zemlji.

Mural najvećeg malog morskog puža nastao je na temelju fotografije Pere Ugarkovića, zaljubljenika u podvodni svijet, oslikali su splitski akademski slikari i street artisti Luka Duplančić i Ivan Svaguša, a na dan samog otvorenja mural će kroz zaslone pametnog telefona ili tableta „oživjeti“ uz pomoć animacije koju pripremaju Mate Žaja i Duje Stojak.

Produkciju murala provela je WWF Adria – svjetska organizacija za zaštitu prirode, sufinanciran je sredstvima Europske unije, te u suradnji s Gradskim kotarom BlatineTurističkom zajednicom grada Splita te Splitsko-dalmatinskom županijom – Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo. Mural je nastao u sklopu paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva, te WWF-ova projekta Transforming Mediterranean Small Scale Fisheries  u čijem se središtu interesa nalaze priobalni ribari diljem Sredozemlja. 

Večernja proslava uz glazbu i druženje u parku ispred murala je u petak, 18. lipnja od 18-23 sata.

LUKA DUPLANČIĆ I IVAN SVAGUŠA

Komentari