Na referendumu 65,75 posto ZA

Na referendumu 65,75 posto ZA

Prema podacima od 22 sata, na referendum o ustavnoj definiciji braka "za" je glasovalo 65,75% birača, a "protiv" 33,63%. Nevažećih i neubačenih listića je 0,62%. Rezultati su to na temelju 99,36% obrađenih listića birača.

Prema podacima od 22.00 na referendum o ustavnoj definiciji braka "za" je glasovalo 65,75% birača, a "protiv" 33,63%. Nevažećih i neubačenih listića je 0,62%. Rezultati su to na temelju 99,36% obrađenih listića birača.

Gledajući po županijama, jedino je u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji više glasača bilo protiv. Najviše glasača zaokružilo je "za" u Brodsko-posavskoj županiji.

Građani su na prvom narodnom referendumu odlučivali jesu li za ili protiv da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca. 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljuje od 20 sati privremene rezultate glasovanja na svojoj internetskoj stranici, a osvježava ih svakih 10 minuta. Rezultat referenduma, koji porezne obveznike stoji 47 milijuna kuna, obvezujući je neovisno o broju birača koji se odazvao.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa 'U ime obitelji' nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. 


Policija uglavnom postupala zbog galame i štandova 

Galama i vika, dojave da su štandovi za prikupljanje potpisa za referendum Vukovar - bez ćirilice u neposrednoj blizini glasačkih mjesta za državni referendum o ustavnoj definiciji braka, razlozi su zbog kojih je tijekom referenduma postupala policija, izvijestilo je poslijepodne Državno izborno povjerenstvo (DIP). 

Iz jednog glasačkog povjerenstva u Zagrebu stigla je dojava da jedan birač želi da se njegovo ime u popisu birača zaokruži kemijskom umjesto grafitnom olovkom. Policija je utvrdila identitet osobe, a članovi povjerenstva udovoljili su njegovu zahtjevu, prenosi DIP. 

Građani su se žalili i na SMS poruke koje dobivaju iz jedne političke stranke, no Povjerenstvo tu nije nadležno s obzirom na to da referendumska promidžba, bilo 'za' ili 'protiv' referendumskog pitanja danas nije zabranjena, tumače u DIP-u. Upravo zbog nenadležnosti nisu otkrili o kojoj je stranci riječ. 


Građani sumnjaju da glasačke kutije nisu pravilno zapečaćene

Određen broj birača koji je izašao na državni referendum o ustavnoj definiciji braka izrazio je sumnju da glasačke kutije na mjestima gdje su glasovali nisu pravilno zapečaćene, potvrdili su u Državnom izbornom povjerenstvu. Glavnina tih sumnji odnosi se na glasačka mjesta u Zagrebu pa ih je DIP proslijedio zagrebačkom Izbornom povjerenstvu da ih provjeri. 

Današnji referendum prvi je u povijesti koji su inicirali građani i treći od hrvatske neovisnosti. Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut šutnje pa je i danas dopuštena referendumska promidžba.

Komentari