Nacionalna staklenka za med

Nacionalna  staklenka  za  med Nacionalna  staklenka  za  med
dizajn nacionalne staklenke za med dizajn nacionalne staklenke za med

Ministarstvo poljoprivrede RH uvelo je nacionalnu staklenku koja će se morati puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla. Pravo na korištenje imaju registrirani pčelari, a zlouporabe li staklenku, bit će, uz zabranu njezina korištenja, javno prozvani. Med u njoj mora biti kvalitetan,

propisno deklariran i označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom "zemlja podrijetla Hrvatska". 

Iz Saveza pčelara Hrvatske upućuju na tri jednostavna načina kako prepoznati pravi med: 

- prvi znak da je med pravi jest da kristalizira – to upućuje na to da nema nikakvih primjesa u proizvodu.

- ako ga stavite na komad vatre i pokušate ga zapaliti, pravi med će gorjeti. Med koji je patvoren neće gorjeti.

- ako kap meda stavite na nokat, ona se neće proširiti, već će zadržati svoj oblik zbog viskoziteta koji med ima.

- žličicu meda stavite na papirni ubrus, presavijte dvostruko i stavite na stol. Kad taj ubrus podignete nakon desetak minuta – ako med nije prošao kroz ubrus, on je pravi med. Ako je probio papir i prošao do podloge na kojoj ste držali ubrus, proizvod ima nekih primjesa, a to nije pravi med.

Komentari