Nacionalni dan hodanja

Nacionalni     dan      hodanja

Nacionalni dan hodanja u Hrvatskoj, obilježava se u subotu, 5. listopada 2019. U Splitu akcija počinje u 12 sati na Sjevernim Marjanskim vratima. Do 14 sati hodat će se pod vodstvom prof. Sretana Bandalovića, kineziologa i voditelja segmenta "Hodanjem do zdravlja" projekta "Živjeti zdravo".

Obilježavanje Svjetskog dana hodanja (World walking day) pokrenula je prije 29 godina (1991) vodeća međunarodna organizacija za rekreaciju TAFISA - The Association For International Sport for All (Sport za sve). Prijedlog je da se svaki prvi vikend u listopadu taj dan obilježava diljem svijeta.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji sa Županijskim zavodima za javno zdravstvo, u kojima je već započela provedba Projekta „Živjeti zdravo“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, podržao je inicijativu obilježavanja Nacionalnog dana hodanja. Prema dostupnim podacima o tjelesnoj (ne)aktivnosti vidi se jasna potreba za aktivnostima promicanja zdravih stilova života te očuvanja i unaprjeđenja tjelesne aktivnosti i prevencije debljine u svim dobnim skupinama stanovništva. Želja je građane educirati o zdravlju, potrebi očuvanja zdravlja, mijenjanju loših životnih navika i potaknuti ih da povećaju razinu tjelesne aktivnosti u svom životu. Obilježavanjem Nacionalnog dana hodanja pružit će se model poticanja građanstva da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine veliki korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja na pristupačan i zabavan način.

 

Komentari