Nagrada "Tin Ujević" Milku Valentu

Nagrada "Tin Ujević" Milku Valentu

Milko Valent - Foto Matej Grgić

Na rođendan Tina Ujevića 5. srpnja tradicijski se održava književna priredba „S Tinom u Vrgorcu 2018.“ na kojoj je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović proglasio ovogodišnjeg dobitnika pjesničke nagrade "Tin Ujević" - zagrebačkog pjesnika Malka Valenta.

Njegova nova knjiga postmodernističkih i avangardnih stihova "Otvorena rosa" u nakladi zagrebačkog VBZ-a je po ocjeni prosudbenog vijeća DHK-a proglašena je između 64 prijedloga za najbolju zbirku stihova objavljenu u proteklih 12 mjeseci. 

Uz prigodni glazbeni program, svečanost otvorenja priredbe i dodjela nagrade upriličena je ispred rodne kule Tina Ujevića u Vrgorcu na 127. obljetnicu pjesnikova rođenja 5. srpnja 2018.

Priredba S Tinom u Vrgorcu proteklih je godina trajala tjedan dana s više programa, koncerata i kazališnih gostovanja, ove godine ima još samo jedan program - u petak 6. srpnja pred Tinovom kulom u 21 sat je pjesnička večer na kojoj će nastupiti Drago Čondrić, Ernest Fišer i Milko Valent - tri autora koji su dobili nagradu "Tin Ujević" u 2016., 2017. i 2018. godini.

Tinova nagrada utemeljena je 1980. godine, a u Vrgorcu se dodjeljuje od 1993. Ministarstvo kulture nije za ovogodišnji program dalo ni jedne lipe - kaže vrgorački gradonačelnik Ante Pranić, zbog čega je i program smanjen na samo dva dana.

 

Komentari