Nagrađivani prototip Cosmopolit na sudskom pakingu

Nagrađivani prototip Cosmopolit na sudskom pakingu

U hrvatska kina stigla je filmska komedija "Koja je ovo država", u kojoj se govori o nizu apsurdnosti u ovoj Lijepoj našoj u kojoj, postala je puka floskula, "institucije rade svoj posao". Niz nelogičnih, nepravičnih i čudnih slučajeva i sporog pravosuđa ima i na lokalnim razinama,

a borba "za pravicu" nekima izgleda kao donkihotska borba protiv vjetrenjača, ili Sizifovo uzaludno guranje kamena puno pesimizma.

U tu priču može se uvrstiti i sljedeći slučaj kako se odnosimo prema domaćoj pameti i kreativnosti. Naime, sredinom devedesetih godina, još tijekom rata, na europskim automobilskim salonima splitski ugostitelj i dizajner Zlatko Vukušić osvojio je niz nagrada i pohvala za dizajn svog automobila – prototipa Kozmopolita, osobito vjetrobranskog stakla na tom trkaćem automobilu, koji je u zračnim tunelima tvrtke Mercedes imao koeficijent otpora zraka od 0,32, što je znatno manje od svih poznatih tvornica automobila.

Slijedila je suradnja s dizajnerskim studijima Ferarija i Mercedesa, gdje su mu neke ideje pokradene, tvrdi splitski dizajner, najavljivana je proizvodnja automobila u Hrvatskoj, dogovarala se i utrka Formule 1 u Dalmaciji, neke je predugovore početkom 2000-ih potpisala i hrvatska Vlada, a onda je sve pošlo po zlu. Slijedile su zavjere, zavist, politikanske ucjene o kojima bi se također dao snimiti film.

I umjesto da taj nagrađivani prototip automobila - crveni Kozmopolit, bude izložen u najavljivanom Tehničkom muzeju Splita, on danas leži totalno uništen na sudskom parkingu na Dračevcu, gdje ga je splitski Parking odvukao s parkiranga u Velebitskoj ulici ispred kafića Ferari.

Dizajner Vukušić je tužio grad Split za nanesenu štetu od 110 milijuna kuna, taj maratonski sudski proces ima već 12 godina još nije dovršen, bilo je tu svega, i zatvorskih dana, a čekajući svoju pravdu, Zlatko Vukušić objavio je knjigu o svom slučaju, te umjesto u 3D programima na računalu, u jednoj splitskoj garaži u gipsu modelira svoj novi automobil s još boljim aerodinamičnim kvalitetama, a sve će to uskoro predstaviti i javnosti.

Evo što nam je kazao Zlatko Vukušić:

Zlatko Vukušić

Preuzmite datoteke

Zlatko Vukušić 3,0 MB

Komentari