Naš feljton: Splitski ratni listopad A.D. 1991. (2)

Naš feljton: Splitski ratni listopad A.D. 1991. (2)

U četiri nastavka objavljujemo skraćene ulomke iz knjige Frane Barasa "Ratni dani pod Marjanom" o događanjima u listopadu prije 30 godina na početku Domovinskog rata. U drugom nastavku o događanjima do sredine mjeseca...

Ave, gospodo Europejci...

Ponedjeljak, 7. listopada

Zagrebačke novine nisu stigle. Pomorska blokada se nastavlja. Noćas Gorbačov uputio jugoslavenskoj vladi i Tuđamanu hitnu poruku o predstojećoj opasnosti kojvalja izbijeći. Amerikanski kozul pozvao preostalesunarodnjake neka napuste Zagreb popodne u 15 sati autobusom via Austrija. Razgovarao sa S. Pogutzom o suradnji u novom prilogu "Profil" koji će on uređivati u Nedjeljnoj Dalmaciji. Pozvao me da mu sutra rano donesem tekst.

Popodne u 15,05 raketirali banske dvore i ostale zgrade u Gornjem gradu. Po Ilici se javili i snajperisti! Dakle obistinile se moje zle slutnje! U 16.45 uzbuna i u Splitu. Završilo poslije pola sata. Splićani se ljute na Bračane jer su kompromisno pristali da na brodu Lucija istaknu jugoslavensku zastavu, da bi mogli doploviti do Splita. Zadar i Dubrovnik stradaju i dalje. O gradovima u unutrašnjosti da i ne govrim. Žene i djeca nekih viših oficira iz Lore posjetili zapovjednika Kriznog štaba da bizatražile pomoć za svoje muževe koji ne žele dalje ostati u kompromitiranoj jugovojsci. Navodno ih ugrožavaju i tamo pristigli četnički rezervisti. Zapovjednik promatračkih snaga general Coster naredio svojima neka se povuku!? Popodne bombardirana i Korčula. Požari. Što će se dogoditi noćas poslije ponoći kada istječe tromjesečni brijunski moratorij i jučerašnji ultimatum EEZ-a? Jugobanda ranjava i jadne vinogradare koji pokušavaju obrati dozrelo grožđe.

 

8. listopada

Tajno zasjedanje Sabora. Proglasili otcjepljenje i neovisnu, samostalnu Republiku Hrvatsku. Nije mi jasnoodsustvo predsjednika Sabora u trenutku proglašenja. Saznali da je par minuta prije raketiranja Banskih dvora Tuđman sjedio u svom kabinetu s Mesićem i Markovićem. Očito riječ je o atentatu navođenom raketom zemlja - zemlja.

TV prenosila samo dijelove zasjedanja Sabora. Od sinoć nekakav djelomični prekid vatre. Vidjet ćemo što će biti sutra. Potpuno smo rastrojeni. Oblačno s kišom. Tako je bolje,barem nas neće uznemiravati zrakoplovi.

 

9. listopada

Po gornjim krajevima opet se puca. Doplovio trajekt Marina s izbjeglicama iz Dubrovnika. Ne daju mu proslijediti. Dakle, unatoč dogovoru, blokada i dalje traje.

Bio na fakultetu. kolegaBodulić mi kaže da je na zadnjem znanstveno-nastavnom vijeću predložio neka se kolege Srbi izjasne jesu li ugroženi, ako jesu - kako! Poslije, odnio tri vreće odjeće u Caritas (Lovretska).

Slovenija uvela novu valutu TOLAR, od danas i granične prijelaze. Kad ćemo mi! Tko zna što nas sve još čeka dok se doista osamostalimo.

 

10. listopada

Nazvao urednik T. Bonači, traži obećani tekst. Predložio mu Pod Marjanom prije 50 godina / Rasap Kraljevine Jugoslavije u u 10 nastavaka. Popodne kupio ND. Tekst "Ave, gospodo Europejci!" objavljen na prvoj stranici "Profila" sa slikom dubrovačkih zidina. Završava ovako:

"Zašto šutite svi vi što škampe ste na žaru grickali i prstace gutali duž Jadranske magistrale. Kapučino pili u sjeni zadarske, šibenske ili trogirske katedrale. Sjedili na Dioklecijanovom peristilu. Kamenice i pošip u Stonu srkali. Kornatima i tihim vodama elafitskim jedrili. U arboretumu Trstena hladovinu tražili. U "Konavoske dvore" na pršut odlazili. Poruke danskog kraljevića na Lovrijencu slušali i osjetili, možda, miris lokrumskih borika. Dokle ćete, o gospodo Europejci, aperitive i digestive bezobrazno ispijati, a mi živim premazom hrvatskog mesa svakodnevno rake ispunjati... MORITURI VOS SALUTANT !

U Haggu opet ista trojka, navodno dogovorili se da vojska napusti Hrvatsku u roku od mjesec dana. Očito je da će beogradska strana opet izigrati ostale. Njihovo Ministarstvo obrane bezobrazno demantira atentat na Banske dvore! Gledao reportaže o stradanju Zadra i Dubrovnika. Užasno!

11. listopada

Već prve jutarnje vijesti govore da se svo zlo u Slavoniji i na Baniji nastavlja. Spominje se pokolj po selima u okolici Karlovca. Mornarica pretresala četiri sata trajekt što je prevozio izbjeglice i ranjenike iz Dubrovnika! Konvojmeđunarodne pomoći za Vukovar nije se uspio probiti. Vojska ih vratila jer su u jednom vozilu pronašli jednu ručnu bombu!

U "Krupnom planu" Lerotić hvalio djelovanje EZZ-a. Kaže da su spori, ali temeljiti. Bojim se da će zbog njihove temeljitosti još mogo Hrvata izginuti i mnogo gradova i sela stradati.

 

12. listopada

Konvoj pomoći Vukovaru opet se nije probio. Po treći put! Gledao tv dokumentaciju o stradanjima Zadra i Dubrovnika. Užasno! Uživali su gađajući zapaljivim metcima jahte u marini. Dubrovnik je još uvijek bez struje, vode, telefonskih veza, opskrbe. Opet pucnjava. Vojska opet ide prema Konavlima. Neum je također bio ugrožen. Zasad stradali samo automobili i kamioni po cestama. Pitanje BiH postaje sve složenije. U Nejeljnoj Dalmaciji sramotni intervju gradonačelnika Trebinja Vučurevića.Split je još uvijek u potpunom zamračenju. Izgleda da ga svi građani poštuju! Već danima uzaludno nazivam Zagreb. Poslije petog broja linija se prekida. Jako jugo s kišom: bit će potjeralojugo-mornaricu u zavjetrinu.

 

13. listopada

Pjaca i Riva pune svjeta, a u gornjim krajevima se gine! Konvoj je napokon stigao u Vukovar ali je smješten u vojarnu gdje će provesti noći. Bojim se da je to opet neka od prevara. Navodnosu iz vojarne bacali granate s otrovima zagušljivcima! Jadan taj Vukovar. Izginut će svi, a mi ne poduzimamo ništa, ili premalo. Stanje u dubrovačkoj okolici opet se komplicira.

Potpuno sam rastrgan svim tim zbivanjima, Najviše ubija nemoć. Ništa ne možemo. Čekati i čekati da se EEZ ili Amerika ili vrag smiluju toj jadnoj napaćenoj Hrvatskoj!

 

14. listopada

Poslije dugo vremena dobio poštu iz Zagreba.Kalvarija konvoja za Vukovar se nastavlja. Na kraju su ih sproveli u vojarnu da prenoće! Koje su budale ti predstavnici EEZ-a! Isto tako se rugaju s trajektom Marina na putu za Dubrovnik. Dva puta su ga pretresali, a onda opet zaustavili i ostavili u Mljetskom kanalu do sutra ujutro. Navodno smetaju im novinari, tj. Armija ne dozvoljava ni domaćim ni stranim novinarima pristup k Dubrovniku!

 

 

Komentari