Naš feljton: Splitski ratni listopad A.D. 1991. (4)

Naš feljton: Splitski ratni listopad A.D. 1991. (4)

Arhiv HRT

U četiri nastavka objavljujemo skraćene ulomke iz knjige Frane Barasa "Ratni dani pod Marjanom" o događanjima u listopadu prije 30 godina na početku Domovinskog rata. U zadnjem nastavku o konvoju Libertas za Dubrovnik.

Ispraćaj Konvoja LIBERTAS

25. listopada

Odnio u redakciju Slobodne skraćeni prijevod d'Ormessonova apela za Dubrovnik. Iznenadila me nova adaptacija prvog kata: sve svježe obojeno, modernizirano... U sobi urednika Frančeskija i Jelića postavljene tri debele čelične ploče na prozorima! Rekoše mi da strahuju od mogućih snajperskih metaka!? Počastili me dobrom kavom, bilo im je drago što sam nakon toliko vremena navratio do njih... Članak će objaviti već sutra.

26. listopada

Poslije ručka otšetao do Ovčica i Firula. Zatekao nekoliko ribiča... U daljini obrisi srbo-komunističkih brodova. Opet prijete Dubrovniku. Navodno zahtijevaju da se civili evakuiraju do sutra u ponoć. Izgleda da će vojni atašeji iz Beograda prijeći u Dubrovnik. Bojim se da je sve to od male koristi. Armija tjera svoju do kraja. Prebjegao im pilot s MIG-om u Austriju. Siledžija pukovnik Mladić uspio dobiti natrag poručnika koji je bio prešao k nama. Na tv vidjeli melodramatsku scenu s majkom i ocem koji su došli po svog 'zabludjela sina'... Ne zna jadnik što ga čeka!

27. listopada

Gradonačelnik prof. Slapničar reče mi da su mu novopristigli promatrači (njih 70!) najprije pripomenuli da sve troškove njihovog boravka u hotelu Split snosi Republika Hrvatska! Dakle, tako nas pomaže EEZ. Srpsko-crnogorski 'đenerali' ultimativno zaprijetili da se Dubrovnik mora "razoružati, spustiti hrvatsku zastavu i primiti 'oslobodioce'"... Kao odgovor naša strana sprema pohod-povratak Dubrovčana i ostalih u Grad. Najavljeno je sudjelovanje više stotina brodica. Okupit će se preksutra (29. o. mj.) u splitskoj luci, a zatim zajednički zaploviti put Dubrovnika. Književnicima i ostalim umjetnicima sinoć se javno obratio i N. Fabrio, predsjednik DHK te ih pozvao neka se i oni pridruže konvoju...

28. listopada

Jučer opet bombardiran Sinj: poginula jedna djevojka, pogođeno groblje. (Ni mome djedu ne daju mira!) U kabinetu na Fakultetu zatekao kolegicu Božić kako plače zbog ponovnog gađanja rodnoga joj Sinja (ponovilo se i jutros). Kolega Tomašević ispričao kako s balkona malim teleskopom promatra četnike u radarskoj postaji na vrhu Kozjaka, uočio bunker, cisternu, dva topa i sedam vojnika. Pretpostavlja da su ondje zbog korekcije vatre ako nas budu gađali s JRM brodova. Današnji sastanak u Haagu navodno je zadnja opomena Srbiji (koliko ih je bilo dosad!). Do 2. studenog moraju odgovoriti prihvaćaju li uvjete EEZ-a. Ako ne, počet će se primjenjivati oštre ekonomske sankcije. U međuvremenu će nas srbo-armija još više uništiti. Već su stigli na kilometar od zidina grada sv. Vlaha. Najavljeni konvoj zaplovio je iz Rijeke. Sutra bi morali biti u Splitu.

Iz "Kronike dana u 22 sata među ostalim saznajem:

Srboarmija bombardirala jučer u dva navrata mađarsko pogranično mjesto! Ratuje se na svim frontama, Srbija prisilno mobilizira čak i starija godišta. Nastoje pošto poto probiti obranu Vukovara... U Vinkovcima prividno zatišje. Osijek proveo težak dan: napadan je iz zraka, topovima, pa i navođenim raketama. Na Pokuplju i Baniji od jutros žestoka vatra. Naši uzvraćaju. Sisak posjetili 'sladoledari' Na području Petrinje artiljerijska vatra s prekidima tijekom dana. Sela u okolici Karlovca napadaju bacačima, u samom gradu napeta tišina i očekivanje. Posebna meta četnika: drevni Cetingrad. U Dubrovniku 28. dan blokade. Četnici na Žarkovici (iznad hotela "Belvedere") podigli jugo-zastavu. 'Sladoledari' nemoćno promatrali. U Dubrovnik stigao novi šef promatračke misije Talijan Bondioli i četrdesetak novinara. Sutra stižu i strani diplomati.

S trajekta Slavija koji plovi iz Rijeke (s književnicima, glumcima, redateljima, slikarima, zastupnicima...) poručili "Rašeti i drugovima" da očekuju slobodan ulazak u Dubrovnik i posjet cijelom okupiranom području. Brodovi koji se žele priključiti konvoju moraju se prijaviti Lučkoj kapetaniji u Splitu, ali ne smiju biti kraći od 7 metara, niti voziti sporije od 10 čvorova te moraju imati kabinu. U konvoju je zasad desetak brodova... U Splitu mirno. U viškoj luci 18 JRM brodova. Sinj pod paljbom tri i pol sata: Štete znatno veće nego što se mislilo. Sinjani su još u skloništima. Oko Skradina popodne paljba iz tenkova, večeras iz mitraljeza. Neprijatelj čak betonira položaje! Mladić opet prijeti: deblokada vojarni do sutra u podne ili nastavak bombardiranja. Na širem zadarskom području relativno miran dan. Posljednih sedam dana agresorske redove napustilo stotinjak vojnika... U hotelu "Inn" u Zagrebu pregovori po običaju: Rašeta odbacuje sve naše prijedloge, zapravo ne želi da se razdvoje snage.

29. listopada

Poslije ručka odšetao do Zente. Vidio trabakule, koće i druge brodice kako pristižu iz pravca Omiša. Prevruće. U 17 sati otišao s prijateljem ispratiti konvoj za Dubrovnik. Među nepreglednim mnoštvom (20.000 najmanje!) koje se okupilo u trajektnoj luci i duž lukobrana, vidio mnogo meni dobro poznatih, pravih Splićana, cijele obitelji. Palube Slavije dupkom pune. Po sizu stalno ulazili-silazili. Sa strane zapovjedničkog mosta postavljena velika zastava s natpisom MARE NOSTRUM CROATICUM. Prema krmi zastava sv. Vlaha, a na sredini nova bijela s natpisom LIBERTAS. Pjevala Tereza i još neki sastavi, nažalost ozvučenje bilo dosta loše! Nadahnuto zborili B. Boban, Durbešići, N. Fabrio, Mani Gotovac, F. Gregorić. M. Martinović, Mesić (predsjednik Predsjedništva bivše Jugoslavije!)... Mnoštvo odobravalo, klicalo, pljeskalo. Vladao je svekoliki, pravi revolucionarni zanos. Gorijeli crveni bengali, svirale glazbe. U međuvremenu podigla se jaka predvečernja bura. Nekoliko splitskih jedrilica i motornih čamaca kružilo naokolo. Četrdeset i dva broda (ona sporija) isplovila su ranije. Sve se to odvijalo na puškomet od dobro naoružanih 'osmatrača' Komande JRM smještenih u zgradi 'Banovine' prekoputa na zapadnoj obali luke!

Slični 'kopneni konvoji' najavljuju se put Vukovara, Iloka, Sunje... Uopće nismo svjesni sudbonosnih trenutaka koje proživljavamo. Uvijek je tako u prijelomnim razdobljima. Ili sad ili nikad! Ipak, strahujem da će nas Europa ostaviti na cjedilu. Osobito Englezi, oni su već toliko puta naškodili Hrvatima. Za prvog svjetskog rata (Londonski pakt, 1915.) naše su teritorije obećavali Talijanima. U drugom svjetskom ratu sadistički su bombardirali hrvatske, osobito dalmatinske (ali ne i srpske!) gradove. Onda nas je Churchill prepustio na milost i nemilost komunistima. A smrtonosni finale priredili su nam, opet oni, na Bleiburgu. Sada nam prijeti opasnost od lorda Carringtona, ali i nizozemskog meštra Van den Broeka.

Tko zna kakva sudbina čeka ove hrabre moreplovce?! Što im sprema srbo-komunistička mornarica? Uhvaćene radio-poruke govore da su svi ratni brodovi upozoreni na dolazak "izvesnog broda s lažnim Dubrovčanima punog oružja". Naređen je pretres. Danas su u Dubrovniku boravili neki od ambasadora i vojnih atašea akreditiranih u Beogradu. Da ne bi zamijetili zločinačka pustošenja, iz Boke su ih dovezli brodom, a ne automobilima preko Konavala.

Slavija je upravo (22.00 h) prošla Hvar i nastavlja put Korčule. Plovi nešto sporije, jer joj se pridružilo još dvadesetak manjih brodica. Javio se Mesić. Ratni brodovi su navodno u Korčulanskom kanalu. Mjesto noćas u 00,01 proslijedit će za Dubrovnik tek sutra ujutro. Sve mi se čini da će se sutra Europa ponovno zacrvenjeti od srama. Po svoj prilici konvoj će, zbog raznoraznih presretanja i pretresa ploviti do Dubrovnika nekoliko dana (kao što je tjedan dana putovao onaj humanitarni za Vukovar). Još od srednjeg vijeka Hrvati nemaju sreće s tom civiliziranom Europom!

31. listopada

Jučer je konvoj bio zaustavljen u Mljetskom kanalu. Poslije uzastopnih razgovora s admiralom Brovetom, Mesić je postigao da ih ne sprovedu u Zeleniku. Slavija je pregledana za dvadesetak minuta, ali pregledavanje manjih brodova oteglo se do noći. Morali su prenoćiti na rtu Mljeta. U Grušku luku uplovili su konačno jutros oko 6 sati. Usput su ih gađali snajperisti...

Sinj opet bombardiran, osobito groblje. Ovo im valja dobro zapamtiti. Ne daju ljudima da pohode svoje mrtve na Dušni dan. Radio preporučuje svima na ugroženim područjima neka izbjegavaju groblja, jer su se na njih srbo-komunisti posebno okomili. Danas dvadesetak mrtvih, pedesetak ranjenih, goleme štete, pljačke, palež - a kamoli Tatari i Turci! A Europa i Amerika izražavaju sućut. Dokle ćemo ovako? Očito je da prešutno dozvoljavaju neka nas agresor što više stuče, a bili bi najsretniji da nas sasvim dotuče i opet stvori nekakvu Jugu-tugu!

U Mostaru je stanje kritično, Srbo-komunisti se gomilaju oko grada. U Sandžaku bio referendum i oni traže samostalnost. Jutros opet blokirali splitsku luku. Zahtijevaju neka svi brodovi na krmi ponovno izvjese jugoslavensku zastavu, a hrvatsku na prednjem jarbolu! Samo jedan odbio, ostali pristali! Večeras u 18.30 sati Zadar ponovno napadnut topovima, tenkovima i minobacačima. Na šibenskom prostoru žestoka pucnjava, pokušali i pješački napad. Hoćemo li uspjeti preživjeti?

Frano Baras

 

Komentari