Noćni marš ZA prava žena

Noćni marš       ZA prava žena Noćni marš       ZA prava žena

U povodu 8. ožujka i svjetskog Dana žena te 100 godina od prvog organiziranja žena Splita, u tom se gradu organizira Noćni marš Za prava žena. Marš će se održati u četvrtak 8. ožujka s početkom u 18 sati ispred stare gradske vijećnice na Narodnom trgu (Pjaci). Nastavlja se Bosanskom ulicom,

Tomislavovom i Marmontovom ulicom, Rivom, Hrvojevom, do Peristila gdje je predviđeno završno događanje. 

Žene Splita prvi puta su se organizirale u Narodnu žensku zadrugu 1918. godine. Nije to bio prvi put da se žene organiziraju i osvajaju javni prostor, ali je značajan događaj u kontinuitetu ženske borbe za jednaka prava i uvažavanje uloge i doprinosa žena u društvu i u našem gradu. 

Ovogodišnji marš je posvećen tim ženama, ali i ženama današnjeg Splita, Hrvatske i Svijeta, koje 8. ožujka izlaze na ulicu i podsjećaju da su svoju slobodu izborile u dugotrajnoj borbi koja još traje. Neplaćeni i potplaćeni rad, nasilje koje postaje sve brutalnije, izravni napadi na ženu kao slobodno biće koje ima jednaka prava kao i muškarci da slobodno odlučuje o svojim izborima i svom životu, podzastupljenost u tijelima političkog i ekonomskog odlučivanja, oglušivanje i nesposobnost vlasti da prepozna, poštuje i osigura zaštitu prava žena, razlozi su da budemo na ulici na Dan žena - u svom proglasu pozivaju iz Udruge Domine koja je organizator Noćnog marša Za prava žena.

Mirjana Kučer iz udruge Domine bila je gošća Zrinke Bilandžić u Jutarnjem programu.  

Mirjana Kučer

Preuzmite datoteke

Mirjana Kučer 8,0 MB

Komentari