Nova istraživanja Crvenog jezera

Nova istraživanja Crvenog jezera

Ovog tjedna počele su aktivnosti vezane uz znanstvena istraživanja Crvenoga jezera kod Imotskoga. Planirano je i nekoliko ronjenja do 100 metara dubine u svrhu prikupljanja bioloških i geoloških uzoraka.

Ponovno će u Imotski doći Frederic Swierczynski koji će roniti i snimati velike bočne otvore i kanale. Njegov dolazak sufinanciran je od strane Francuskog veleposlanstva, čiji će članovi posjetiti Imotski 10. rujna i sastati se s članovima ekspedicije. Isti dan planirano je i predavanje u Pučkom otvorenom učilištu Imotski s početkom u 20 sati na kojemu će se predstaviti rezultati ispitivanja, a bit će prikazan i dokumentarni film o prošlogodišnjem zaronu do dna Crvenog jezera.

Turistička zajednica područja „Imota“ poziva 10. rujna na druženje s članovima ekspedicije na Crvenom jezeru (16 sati) te na prigodnoj prezentaciji i projekciji filma.

Proteklog tjedna na širem području grada Imotskog i susjednih općina provedena su sustavna geološka i speleološka istraživanja u svrhu prijave GeoParka Imotski pri Global Geoparks UNESCO. Vrijedni geolozi i speleolozi izuzetno su zadovoljni nalazima i prikupili su veliki broj uzoraka koje će dalje obrađivati i ispitivati u Zagrebu. Između ostalog, spustili su se u desetak jama i špilja, ronilo se u Krčevcu, Galipovcu, Prološkom Blatu, prohodalo se na desetke kilometara u potrazi za zanimljivim geološkim oblicima.

Istraživanja izvode stručnjaci s Hrvatskog geološkog instituta iz Zagreba te speleolozi i biospeleolozi iz cijele Hrvatske uz pomoć domaćih članova HGSS-a, Turističke zajednice Imota i ronilačkog kluba Crveno jezero.

Komentari