Nova knjiga humora Mare Ožić-Bebek Imotice

Nova knjiga humora Mare Ožić-Bebek Imotice

Imotska publicistkinja Mara Ožić-Bebek Imotica, dugogodišnja suradnica nedjeljne humorističke emisije "Kad se smijah tad i bijah" HRT Radio splita, objavila je u nakladi imotskog ogranka Matice hrvatske novu knjigu "Nu, šta mi reče?!" s izborom humoreski, aforizama, epigrama i basni.

Dok se na svim društvenim razinama zalažemo za ravnopravnost spolova, Mara Ožić-Bebek Imotica sama se izborila uvrstiti u prvu ligu hrvatskih satiričkih nišana, postavši vodećom dalmatinskom humoristicom, ispisujući svoju ukupno šestu knjigu, a treću zbirku humora i satire. Kao i u prve dvije zbirke, i ova treća je pitki koktel u kojemu se sljubljuju svježi humorni sokovi i ironično-britka žestica, vedri bićerin u kojemu se prožimaju prozne i poetske vrste sinergijski nudeći viagrastu snagu grafitnoj srčici svoje olovke (lovke na sve naše gluposti i promašaje), kojom iz tjedna u tjedan kroničarski zarezuje našu gnojnu zbilju, liječivši i nas i nju injekcijskim vrhom svog pera. I ti su svi Marini zapisi objavljivani (pročitani) u emisiji Kad se smijah tad i bijah HR Radio Splita u protekle dvije godine i između korica ove knjige postaju herbarijem melemnih misli, kojima će valjda moći zaraditi i koricu kruha za svoju umirovljeničku trpezu.
Autorica nastavlja zapisivati inglendaste razgovore ugodne Ivuše i bukari sklonog Antiše, na imotskoj ikavici, čuvajući od zaborava i naše pučke užance i zavičajni jezik. To je i kronika života Imotske krajine u kojoj je gospodarstvo na izdisaju, pa su neizbježni i gorki komentari novih gastarbajterskih egzodusa, krah todorićevskog Agrokora i imotske Vinarije (tko zna hoće li se više moći razgledavati mozaici na zidovima zatvorene stare upravne zgrade Vinarije koje je izradila Slobodana Matić Kovač, koje i pretiskavamo u ovoj knjizi), a nisu se mogle prešutjeti ni prirodne znamenitosti (kratkotrajno presušivanje Vrljike zbog potresa, nogometna utakmica na suhom dnu Modrog jezera, znanstvena istraživanja Crvenog jezera…) kao ni stari razvojni planovi negdašnjeg revolucionara
Loze i drugih obećavatelja… Na tom je satiričnom tragu i dvjestotinjak igričavih i iskričavih aforizama, podijeljeni u nekoliko ciklusa, zatim epigrami i basne, pa će se tu za svakoga naći štiva koje se može čitati na preskok i uvijek ćemo ubosti u sredinu, ma kako katkada i neugodna i neugledna bila. Istinu vazda nije bilo oportuno govoriti, zato čast onima koji je hrabro izriču, makar uvijenu i u celofan književnih fugura. Nu, šta mi reče?! Reče, i ostade živa! Živjela!

Predstavljanje triju knjiga humora Mare Ožić Bebek bit će u utorak, 14. svibnja 2019. u 18 sati u galeriji Dominikanskog samostana u Splitu. Evo što nam je kazala autorica:

Mara Ožić Bebek

Preuzmite datoteke

Mara Ožić Bebek 24,6 MB

Komentari