Obilježavanje 50 godina Crvenog Peristila

Obilježavanje 50 godina Crvenog Peristila Obilježavanje 50 godina Crvenog Peristila
Peristil 11. 1. 2018 Peristil 11. 1. 2018

Proteklo je pola stoljeća od akcije "Crveni Peristil" kada je osmero studenata sa 40 kg crvene boje 11. siječnja 1968. obojilo taj splitski trg i time ga do danas uvrstili među ikonički performans avangardne likovne umjetnosti u Hrvatskoj i šire.

Taj događaj je tada nazvan vandalizmom te je ubrzo boja očišćena, a ove godine dva dana će se govoriti o odjecima tog čina koji je bio prvo interveniranje u javni gradski prostor, s odlikama subkulture i hipi doba studentskog pokreta.

Organizator obilježavanja 50 godina Crvenog Peristil je umjetnik Petar Grimani, po želji Slavena Sumića, jednoga od sudionika akcije.

Program počinje u srijedu 11. siječnja u 18 sati na mjestima na kojima su se okupljali sudionici akcije, u kavani Lvxor gdje će se održati okrugli stol na temu značenja i utjecaja te umjetničke akcije, a na kojemu će uz Grimanija sudjelovati i Igor Grubić, autor Crvenog Peristila, te teoretičarke i povjesničarke umjetnosti Suzana Marjanić i Ana Peraica. Voditelj okruglog stola bit će ravnatelj Galerije umjetnina Split Branko Franceschi.

Nakon toga u 20 sati u Kinoteci Zlatna vrata prikazat će se 97-minutni film Želimira Žilnika "Rani radovi 1969.".

U četvrtak, u 18 sati u kavani Lvxor održat će se razgovor sa Slavenom Sumićem i Jakšom Fiamengom, a moderator će biti Zlatko Gall. Za to će vrijeme, od 18 do 23 sata, na Peristilu biti izvedena svjetlosna instalacija.

Naglaske s tribina poslušajmo u reportažnom zapisu Mirande Hrabar:

 

CRVENI PERISTIL

Preuzmite datoteke

CRVENI PERISTIL 8,4 MB

Komentari