Odjeci izjave Zorana Milanovića o Hajduku

Odjeci izjave Zorana Milanovića o Hajduku

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović komentirao je u Splitu izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o Nogometnom klubu Rijeci kao podružnici Partizana i Crvene zvezde u Jugoslaviji, te o Hajduku za koji je navijao Tito,

dodavši da je na splitski klub na grbu imao "veliku petokraku, mogli ste se ubosti na nju i to nije uopće lijepo izgledalo".

Ta je izjava iuzazavala nova priopćenaja, objavljumemo dva:

Izjava Središnjeg odbora VeDRA-e (Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista)

Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA izražava veliko nezadovoljstvo izjavama g. Zorana Milanovića od 2. studenoga 2019. koje je u okviru izborne kampanje za Predsjednika republike dao u Splitu, gdje je, između ostalog, rekao: “Nisam navijao za Hajduk, kad sam navijao za klubove, zato što je bio omiljeni Titov klub, to je možda mogao biti razlog da ne navijam za njega. Zapravo sam bio neutralan oko toga… Hajduk je bio hrvatski klub. Hajduk je bio i Titov klub, nosili su na dresu veliku petokraku, mogli ste se ubosti na nju i to nije uopće lijepo izgledalo. Neka ljudi to znaju. Sad možemo na ozbiljnije teme.”

Split je prošlog tjedna obilježio 75. obljetnicu oslobođenja od nacizma i fašizma valorizirajući na javnoj povijesnoj tribini, uz učešće uglednih povjesničara i javnih radnika, i značaj obnove Hajduka u NOR-u i njegovu antifašističku tradiciju. Odnoseći se prema tim vrijednostima i simbolima s prezirom u vrijeme kada se u hrvatskom društvu otvoreno zatire baština antifašizma, Milanović izravno vrijeđa patriotske osjećaje antifašista i sve one koji čuvaju antifašističke tradicije i slave pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Stoga izražavamo duboko neslaganje s ovim izjavama, osuđujemo ih i odbacujemo.

 

Izjava Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franja Tuđman 

Nekada drug a sada gospodin Zoran Milanović jučer se u Splitu odrekao Tita i zvijezde petokrake. Čestitamo mu na tome makar znamo da je u pitanju samo dodvoravanje desnom biračkom korpusu. To je radio i za parlamentarne izbore 2016 godine pa ih je izgubio. Doduše, tada nije bio toliko radikalan da bi se odrekao svoga ideologa Broza Tita pa će svakako biti zanimljivo vidjeti kako će ovo progutati njegov SDP i radikalna ljevica čiji je kandidat. Ili sada već možemo kazati, čiji je bio kandidat. Jer ipak su oni dali zakletvu Titu da sa njegovog puta neće skrenuti. A on je itekako skrenuo i brutalno ga se odrekao.
Da nije u pitanju proračunat i neprincipijelan čovjek bio bi dobar kandidat radikalne desnice. 
Jučer drug, danas gospodin. Jučer za Tita danas protiv Tita. Jučer pod petokrakom danas se izruguje njezinim krakovima. Jučer izjavljuje da je Hrvatska slučajna država, a danas želi biti predsjednik te iste "slučajne" države.
Jučer za Hajduk danas protiv Hajduka. 
Kako se očito ne može sam sa sobom dogovoriti podsjećam ga na njegovu izjavu iz 2010 godine kada je ipak imao ljepše riječi za naš klub nego 2019. Za razliku od njega Hajduk se ne mora sramiti niti odricati svoje prošlosti.
 
Ivica Tafra, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman Splitsko-dalmatinske županije

 

Komentari