Omiška dječja klapa Bepo proslavila 20 godina postojanja

Omiška dječja klapa Bepo proslavila 20 godina postojanja

klapa Bepo - OŠ Josip Pupačić - Omiš

Prigodnim koncertom u Ilirskom sjemeništu, klapa je ujedno predstavila novi album, "Mi smo dica s omiške stine". Obilježavanje 20 godina rada klape održano je u utorak, 19. rujna na 89. rođendan Josipa Pupačića - Bepa po kojemu je klapa dobila ime.

Dječja klapa Bepo djeluje u sklopu izvannastavnih aktivnosti u osnovoj školi "Josip Pupačić" u Omišu. Osnovana je 1997. godine na inicijativu ravnateljice Škole, profesorice Davorke Deur i tadašnje učiteljice glazbene kulture, profesorice Terezije Kusanović. Današnja primadona splitske Opere, klapu je vodila do 2007., kada vođenje preuzima profesorica Marija Didović. Tijekom 20 godina postojanja kroz klapu je prošlo više od 150 đaka ostvarivši više od 200 nastupa. Među najznačajnijim je zasigurno onaj iz 1998. kada su sudjelovali na Concorso internazionale di canto corale - međunarodnom natjecanju odraslih vokalnih ansambala u Veroni na kojemu su naše klape, proteklh godina,  redovito pobjeđivale. Tada su nastupili sa našim istaknutim klapama - "Cambi" iz Kaštel Kambelovca i zagrebačkom ženskom klapom "Cesarice" osvojiviši drugo mjesto u natjecanju sa zborovima odraslih osoba iz cijele Europe. 

Iako klapa Bepo predstavlja vrijedan doprinos kulturnom životu svoje sredine, njena osnovna namjena je "rad na kulturnom, socijalnom i psihološkom razvoju djece, na razvijanju osjećaja zajedništva kao i njihovog lokalnog, regionalnog i nacionalnog identiteta. Zahvaljujući mješovitom uzrastu, u ansamblu se ostvaruje kvalitetan međugeneracijski kontakt kao i kontinuitet širenja znanja, vještina i odgojnih vrijednosti od starijih učenika na mlađe", ističe ravnateljica škole, profesorica Davorka Deur koja za njihovu klapu Bepo kaže da je najveći brand OŠ "Josip Pupačić" iz Omiša. 

Obilježavanje 20 godina postojanja klape i predstavljanje novog albuma uveličali su svojom nazočnošću omiški gradonačelnik Ivo Tomasović, ravnatelj omiškog Festivala, profesor Mijo Stanić, kao i nekadašnji članovi klape Bepo među kojima su i današnji značajni sudionici klapskog pokreta. Jedna od bivših članica je i Antonija Mimica, danas profesorica glazbene kulture u školi u Zagrebu gdje je potaknula osnivanje dječje klape. Antonija je danas voditeljica tamošnjih klapa - muške "Stine", mješovite "Falkuše", kao i ženske klape koja joj je bila uzor u vrijeme pjevanja u klapi Bepo - "Cesarice". 

Slijedeće nedjelje, 24. rujna nakon 21 sat poslušajte u programu Radio Splita prigodnu emisiju o 20 godina postojanja dječe klape Bepo iz Omiša.

Komentari