Osnovati Muzej nogometa u Trilju

Osnovati Muzej nogometa u Trilju

Uspjeh Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji i ulazak u finale, oživio je staru ideju o osnivanju Svjetskog muzeja nogometa u gradu Trilju. Napoleon Ančić uputio je dopis Hrvatskom nogometnom savezu,

podsjećajući da se rimski kameni kipić igrača s loptom, pronađen u triljskom naselju Gardun, sjedištu 7. rimske legije Tiluriju, postavi u tom budućem muzeju nogometa.

To je najstariji dokument o postojanju nogometne igre još od antičkih dana. Kipić se sada nalazi ugrađen u stambeni objekt u Sinju. 

Nogomet se, i prema tvrdnjama FIFA-e, u Tiluriju igrao prije 2000 godina.

 

Nadgrobni spomenik sedmogodišnjem dječaku Gaju Laberiju Valensu, pronađen polovinom 19. stoljeća u Gadunu i ugrađen je na pročelje kuće Perković na broju 10 u Vrličkoj ulici u Sinju. Stela prikazuje Gaja Laberija kako u ruci drži nogometnu loptu.

 

Za to senzacionalno otkriće zaslužan je sinjski nogometni entuzijast i arheolog amater Bepo Britvić (1917. – 1982.) koji je pola života posvetio dokazivanju da je nogomet rođen upravo u Cetinskoj krajini, što mu je priznala i FIFA. Naslovnica biltena svjetske nogometne organizacije FIFA-e News broj 71 iz 1969. godine, koji je objavljivan na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku, posvećena je arheološkom nalazu iz Trilja i radu Bepa Britvića.

 

FIFA je i službeno potvrdila vjerodostojnost Britvićeva senzacionalnog otkrića nudeći mu pomoć i potičući ga na daljnja istraživanja o nepoznatoj povijesti nogometne igre. 

 

Komentari