Pajasen raste i iz Dioklecijanove palače!

Pajasen raste i iz Dioklecijanove palače!

Nakon što sam upozorio na pojavu agresivnog pajasena na Marjanu, Tvrđavi Gripe i nekim drugim dijelovima grada Splita, izvješćujem, nažalost, da to opasno stablo raste i na zidinama Dioklecijanove palače i to u blizini Ure na Pjaci, Narodnom trgu.

Pajasen je najagresivnija poznata biljka, vrlo je otporan na sva urbana zagađenja, lako i brzo raste u svakoj kamenoj rupici ili fugi, ni suša ni vručina ga ne ometaju i sve što mu treba za brzi rast je dnevna doza sunca jer potpunu sjenu ne podnosi.

Budući da je na tvrđavi Gripe u velikoj mjeri  oštetio dio bedema svojim jakim i brzo rastučim korijenjem (na ulazu gdje su oštećenja bila največa grad je izvršio sanaciju), za pretpostaviti je da mu ni jaki zidovi Dioklecijanove palaće neće odoljeti ako se ne poduzmu preventivne mjere. 

Stoga je važno da komunalna služba grada Splita u suradnji s konzervatorima poduzmu što hitnije mjere za njihovo uklanjanje dok su relativno mali (poznato je da pajasen raste u vis brzinom od oko 1-2 m godišnje). Njihovo potpuno vađenje s korijenom je jedini način da se spriječe veća oštećenja na inače dobro ušćuvanim zidinama palače.

Komentari