Perzeidi u Zvjezdanom selu Mosor

Perzeidi u Zvjezdanom selu Mosor Perzeidi u Zvjezdanom selu Mosor
prof. Daniel Denegri prof. Daniel Denegri

Udruga Zvjezdano selo Mosor sredinom kolovoza organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom. Tako će biti i ove godine: javno promatranje će biti upriličeno 12. kolovoza, a vrata Zvjezdarnice bit će otvorena već u 19,30 sati.

Prema prognozama, najviše Perzeida se očekuje u ponedjeljak u večernjim satima, te u utorak izjutra. 

Za zanimljivi uvod večernjem programu, pobrinut će se Šime Strikoman, koji će snimiti “Milenijsku fotografiju meteorskog roja Perzeida”. Mole se svi oni koji žele biti na toj fotografiji da do zvjezdarnice dođu odjeveni u bijele majice! 

Program će i ovaj put biti upotpunjen znanstveno-popularnim predavanjem. Predavanje će započeti u 20 sati, a održat će ga naš ugledni znanstvenik, prof. Daniel Denegri, dopisni član HAZU, emeritus direktor istraživanja u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi. Tema predavanja će biti nadasve intrigantna i glasit će: “Od Big Banga do Higgsovog bozona”! 

Nakon predavanja će se na terasi zvjezdarnice pristupiti promatranju meteorskog roja Perzeida. Promatranje će voditi astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Nažalost, čak i ako nebo bude posve vedro, skoro pun Mjesec će ove godine onemogućiti opažanje onih bljeđih meteora. Unatoč tome, kako su Perzeidi vrlo pouzdan meteorski roj, možemo očekivati da će u svakih sat vremena biti vidljivo po nekoliko desetaka tih nebeskih krijesnica.

Promatranje će potrajati do 1 sat nakon ponoći (utorak), a bit će posvećeno isključivo „hvatanju“ Perzeida. Ulaz je za sve besplatan i svi ljubitelji meteora i zvjezdanog neba su dobrodošli!

Komentari