Plakat utjehe nulte godine

Plakat utjehe nulte     godine

Splitski dizajner Stjepko Rošin dizajnirao je ovogodišnji plakat za Sudamju, kojim se svake godine pokušava vizualno povezati crkveno i svjetovno u gradskoj fešti za svetog Dujma. Ove je godine i svjetska tema pandemije koronavirusa postala splitska.

Zato je ovogodišnji plakat za Sudamju nazvan Plakatom utjehe nulte godine i obilježava svetkovinu putem vrlo jednostavne, ali snažne, u ovom trenutku najpotrebnije Isusove poruke, one koju je i sv. Dujam usvojio i prenosio putem svojih propovijedi. Poruku svih poruka, a koja glasi „Ne bojte se!“.

Plakat podsjeća na najznačajniji događaj u povijesti kršćanstva, Isusovo raspeće, na kojem se temelji cijela religija, a koji je upravo sada posebno važan. Mukom i Uskrsnućem otkupio je sve grijehe i spasio svijet od zla, pa tako i bolesti.

Ni jednom riječju kao i ni jednom slikom plakat ne prikazuje „zlo“ Coronu, ali se ona jasno iščitava iz prikaza. Plakat prikazuje Isusovu trnovu krunu - latinski „CORONA SPINAE CHRISTI“, a ona je pak simbol Isusa, njegove muke, otkupljenja i spasenja.

Nije prikazana ni krv već navodnici i točke kao asocijacija na nju, a koja na ovakav način prikazana metaforički predstavlja riječi, mudrost i utjehu.

Dodatna nadgradnja svjetovnog dijela plakata, sekundarno čitanje, je to što je apliciran zajedno s oznakama za tisak, odnosno dijelom grafičke pripreme kojom se kontrolira kvaliteta tiska i rezanje plakata na zadanu dimenziju, a koja se inače odstranjuje i ne prikazuje s plakatom.

Naime, u duhu trenutnog svakodnevnog života i poruke Nacionalnog stožera civilne zaštite #OSTANIDOMA, tako ni plakat nikad neće ugledati svjetlo dana. Programa proslave nema, ljudi su uglavnom doma, pa nema ni potrebe za inače uobičajenom tiskanim plakatom. Tako je i ovaj plakat za Sudamju, vjerojatno prvi put u povijesti „samo“ plakat za doma, pripremljen, ali ne i otisnut.

Kako bi se plakat doslovno obilježio oznakom sv. Duje ili Splitom kao gradom slavljenikom, osim naziva Sudamje, brojke 2 (2020.) koja je istovremeno i biskupski štap, aplicirana je u pozadini fotografija Vestibula kroz čiji se kružni otvor u stvarnosti pod određenim kutom vidi sv. Duje. I vidi se jedino ako pogledamo prema gore - navodi se u autorovu tumačenju plakata.

Plakat je dizajnirao splitski dizajner Stjepko Rošin. Za svoj prošlogodišnji rad za Sudamju 2019. Rošin je dobio srebrenu nagradu Graphisa, jednog od svjetski najuglednijih američkih časopisa za grafički dizajn i oglašavanje, sa sjedištem u New Yorku, a plakat je uvršten u Graphis Design Annual 2020!

Komentari