Počeo 10. Festival znanosti

Počeo 10.     Festival znanosti

U dvorani Muzeja Sinjske alke svečano je 19. studenoga otvoren jubilarni 10. Festival znanosti – Sinj 2019., koji se i ove godine održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Festival je otvorila gradonačelnica Sinja Kristina Križanac

koja je čestitala organizatorima što uspješno desetu godinu za redom održavaju Festival znanosti u Gradu Sinju, te što podsjećaju koliko je znanost važna u ukupnom gospodarstvu, ali i ostalim segmentima našeg života.

U ime Splitsko-dalmatinske županije prisutne je pozdravio Damir Čarić, a u ime organizacijskog odbora festivala govorio je njegov predsjednik dr.sc. Mislav Cvitković. Cvitković je posjetio da je kroz proteklih deset godina Festival znanosti Sinj ugostio 155 vrhunskih hrvatskih znanstvenika, koji su osim tematskih predavanja zainteresiranim građanima održali više od 300 sati nastave u sinjskim školama. Također je zahvalio svima koji su pripomogli u održavanju Festivala znanosti Sinj kroz proteklih 10 godina, a posebno Gradu Sinju, koji najvećim djelom sufinancira festival. U prigodnom programu nastupala je klapa Sinj. Odmah poslije otvaranja na Festivalu znanosti Sinj krenula su predavanja. Prvi predavač bio je fizičar dr. sc. Vuko Brigljević, jedan od rijetkih hrvatskih znanstvenika koji su sudjelovali u ključnim eksperimentima na CERN-u.Dr. Brigljević govorio je na temu “Što znamo i ne znamo o temeljnoj strukturi tvari nakon otkrića Higgsova bozona”, zapravo o tajnama materije koje poslije toga otkrića pokušava rasvijetliti današnja fizika. Drugi predavač bio je dr. sc. Saša Ceci koji je predstavio i svoju knjigu “Blesimetar drugi”.

I ove godine Festival znanosti okupio je 15 izvrsnih znanstvenika koji će tijekom pet dana u izravnoj interakciji s djecom i građanima predstaviti svoja najnovija znanstvena i tehnička otkrića.

Festival je ove godine više fokusiran na učenike, a manje na opće građanstvo tako da će znanstvenici niz predavanjao održavati u sinjskih školama, Dio programa odvijati će se i na sinjskoj Pijaci, a kao i svake godine Festival znanosti zaključit će vrlo atraktivnim kvizom za srednjoškolce.  

Festival znanosti

Preuzmite datoteke

Festival znanosti 3,2 MB

Komentari