Počinju deseti Dani varenika na Braču

Počinju deseti Dani varenika na Braču

Dani varenika već devetu godinu priređuje se u Bolu i Supetru na otoku Braču do 4. listopada 2015. godine. Organizatori su Grad Supetar, Općina Bol –TZ Bol i Obrt Olja, a ovogodišnji partneri su Poljoprivredna zadruga Supetar i Poljoprivredna zadruga Bol.

Cilj ove manifestacije koja slavi grožđšani eliksir varenik je turistima predstaviti stare, tradicionalne dodatke jelima, kao i recepte pojedinih jela, preživjelih samo u rijetkim domaćinstvima bračkog otoka. Na taj način pokušava se spasiti od zaborava stare, tradicionalne načine pripremanja hrane i umaka, istovremeno organizirajući zanimljivu manifestaciju na koju se uvijek odazove velik broj turista koji u to vrijeme borave na otoku Braču.

Program:

Tijekom nadolazećeg tjedna restorani i hoteli, koji su sudionici manifestacije, ponudit će gostima jela s varenikom po povoljnim cijenama.

Supetar  1.10.2015. četvrtak, Hotel Osam

11.00   piće dobrodošlice

11.15   pozdrav organizatora

11.30   PU Supetar pokrenula je inicijativu o zaštiti varenika

            - predstavljanje postupka zaštite - dr. Ljubenkov

12.30   O umijeću pripreme varenika

13.00   Varenik kao sastojak „Hrapaćuše“

13.30   Predstavljanje varenika proizvedenog od plavca malog uzgojenog u Planom,

općina Trogir; proizvođač OPG Sirotković Irena

Predstavljanje vina KAIROS vinarije „Vinski dvori“

13.30   Predstavljanje i degustacija jela s varenikom

  

Bol, 2.10.2015. petak, Hoteli Zlatni rat

11.00   piće dobrodošlice

11.15   pozdrav organizatora

11.30-12.30  berba grožđa na južnim padinama otoka Brača  

13.00   umijeće kuhane varenika, nemeterijalno kulturno dobro

13.30-14.30  doktor Stribor Marković - „Ljekovita svojstva smilja“

17.00   PZ Bol, predstavljanje proizvoda članova zadruge

17.30   Prezentacija jela i ugostitelja koji sudjeluju u manifestaciji

 

Tijekom održavanja manifestacije snima se edukativni film o povijesti varenika i njegovim nutritivnim vrijednostima.

 

Komentari