Poprsje Rajmunda Kuparea u Čileu

Poprsje Rajmunda Kuparea u Čileu

Autor Kuzma Kovačić s bistom

23. studenoga 2017. godine bit će svečano otkrivanje poprsja Rajmunda Kuparea na Institutu za estetiku Čileanskoga papinskoga katoličkog sveučilišta u Santiagu u Čileu. Dominikanac, pjesnik i estetičar Rajmund Kupareo (Vrboska na Hvaru, 1914. – Zagreb, 1996.) zaredio se 1937. u Dubrovniku.

Nastavio je studij u Zagrebu i Češkoj, a doktorirao je na Čileanskom papinskom katoličkom sveučilištu u Santiagu 1951. Upravo na tom uglednom Sveučilištu postigao je zavidnu karijeru kao sveučilišni profesor te utemeljitelj Instituta za estetiku. Kupareo se 1971. godine vratio u Zagreb, gdje je i umro 1996. godine.

Zbog njegovih zasluga u rodnoj Vrboskoj postavljena je 2014. godine Kupareovo brončano poprsje koje je suptilno i vjerodostojno izradio najcjenjeniji suvremeni hrvatski kipar Kuzma Kovačić (Hvar, 1952.). U drugom originalnom odljevu isti portret svečano će se otkriti upravo na Čileanskom papinskom katoličkom sveučilištu u Santiagu, na mjestu gdje je Kupareo bio cijenjeni profesor. O značenju svečanosti govori podatak da će, u nazočnosti hrvatske veleposlanice Nives Malenice, bistu otkriti rektor sveučilišta, prof. dr. Ignacio Sánchez.

Kipar Kuzma Kovačić darovao je svoja autorska prava, dok je Sveučilište financiralo lijevanje. Cijeli je projekt ostvaren nesebičnim zalaganjem magistre španjolskog jezika Marte Tomić, kipara Kuzme Kovačića, akademika Radoslava Tomića i direktora Instituta za estetiku prof. dr. Gabriela Castilla Fadića.

Medijski pokrovitelj svečanosti je Slobodna Dalmacija koja je tiskala prigodnu lijepo opremljenu programsku knjižicu na hrvatskom i španjolskom jeziku, dok je pokrovitelj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Suorganizatori su Sveučilište u Splitu te Hrvatsko katoličko sveučilište. Koordinatorica projekta je Marta Tomić.

Postavljanjem spomenika Rajmunda Kuparea na najljepši se način odaje počast ne samo tom uglednom svećeniku i profesoru, nego i cjelokupnoj brojnoj i utjecajnoj zajednici hrvatskih iseljenika u Čileu, koja je ostvarila bitan doprinos društvenom, kulturnom i intelektualnom razvoju Čilea i Južne Amerike. 

O otkrivanju spomenika poslušajmo reportažu iz našeg programa!

KUPAREO

Preuzmite datoteke

KUPAREO 13,4 MB

Komentari