Posjet snagama protupožarnog sustava

Posjet snagama protupožarnog sustava

Foto: MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević obišao je danas Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Tom prigodom, zapovjednik vojnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH ujedno i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH

brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković predstavili su presjek Protupožarne sezone 2019.

Predstavljena bezposadna protupožarna letjelica

Upotreba Besposadnog zrakoplovnog sustava „Orbiter 3“ u protupožarnom izviđanju predstavljena je na lokaciji u šibenskom zaleđu, u petak, 19. srpnja 2019. godine.

Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) „Orbiter 3B“ novo je sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede RH.

Tijekom lansiranja bespilotne letjelice zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH pukovnik Zvonimir Rogić pojasnio je kako je riječ o sustavu koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti.

„Sustav se može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice“, naglasio je pukovnik Rogić.

Današnja prezentacija prikazala je ulogu bespilotne letjelice u protupožarnoj sezoni koja se koristi za nadzor požarom ugroženih područja, za rano otkrivanje požara, za praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima.

„Simulirali smo identifikaciju piromana te smo kroz predpoletni pregled i samo lansiranje i sletanje prikazali kakvi su uvjeti koji trebaju biti zadovoljeni za let“, objasnio je zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave Obavještajne pukovnije GS OS RH satnik Božo Kriletić.

Dodao je kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnosti te kako je uz integrirani dnevno-noćni senzor moguće obavljanje zadaća u svim uvjetima te identifikacija piromana i na do pet kilometara udaljenosti.

U vremenu od početka Protupožarne sezone (17. lipnja) zaključno sa 19. srpnja 2019. godine u 8.00 sati, tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran 11 puta, pri čemu je ostvareno oko 7.25 sati naleta.

Primarni cilj Besposadnog zrakoplovnog sustava „Orbiter 3“ je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru uporabe 60%, a Hrvatska vojska koristi ga u omjeru 40% i to za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštite od požara i sl.

Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3B“ sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati - izvijestili su iz MORH-a.

Komentari

Vijesti

26. Interstas       u Solinu
13. - 15. studenoga

26. Interstas u Solinu

Jugo puše i do 130 km   na sat
splitsko područje

Jugo puše i do 130 km na sat

141. brigada slavi   rođendan
na svim bojišnicama

141. brigada slavi rođendan

29. Sabatina              2019
medena seget donji

29. Sabatina 2019