„Poštujte naše znakove“

„Poštujte    naše     znakove“

S početkom nove školske godine PU splitsko-dalmatinska provodi akciju „Poštujte naše znakove“, radi povećanja razine sigurnosti djece, ali i ostalih sudionika u prometu. Posebnu pozornost potrebno je usmjeriti na učenike prvih razreda osnovnih škola koji po prvi put samostalno sudjeluje u prometu.

U sklopu provođenja ove akcije, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, biti će organizirane edukacije učenika prvih razreda,s ciljem njihovog upoznavanja s osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, vožnja u automobilu, vožnja biciklom, kretanje nogostupom i sl.).

Tijekom rujna policijski službenici će svakog dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave pojačano nadzirati prometnice, ulice i raskrižja u zonama škola, te će posebno nadzirati obveze vozača prema pješacima, brzinu kretanja vozila, prijevoz djece, te zaustavljanje i parkiranje vozila. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, posebno prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu kao i ostale prekršaje u zonama škola.

S obzirom na skori početak nove školske godine i činjenicu da će od ponedjeljka svakodnevno veći broj djece, najčešće u svojstvu pješaka, sudjelovati u prometu, ukazujemo na potrebu povećanog opreza svih sudionika u prometu posebno u zoni škola.  

Pozivamo sve vozače na poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju, naročito u područjima oko škola i vrtića.

Pozivamo roditelje djece koja ove godine kreću u prvi razred da prije početka škole odaberu najsigurniji put do škole i uvježbaju s djetetom sigurno kretanje po njemu, da im ukažu na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu, pokažu djetetu sigurno prelaženje kolnika preko pješačkog prijelaza, te da vlastitim primjerom pokažu djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu

Također pozivamo roditelje koji dovoze djecu u školu, da to čine na propisan način, da djecu obvezno voze na stražnjim sjedalima i pri tom koriste sigurnosne pojaseve, da vozila parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu i da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze.

Sigurnost djece u prometu  briga je i odgovornost svih nas, stoga očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ove akcije. 

                                                                                                              Policijska uprava splitsko-dalmatinska 

Komentari