Predavanja o arhitekturi "Split talks 2018"

Predavanja o arhitekturi "Split talks 2018"

U namjeri da osmišljavanjem programa i stavljanjem prostora Tvrđave Gripe u funkciju prilagođenu prije svega građanima, Grad Split je, u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i uz stručnu i operativnu pomoć Razvojne agencije Split – RaST d.o.o.

pokrovitelj ovogodišnjeg ciklusa predavanja i razgovora o arhitekturi „Split Talks 2018.“ isemestralnih studentskih radionica.

Ovogodišnja manifestacija započela je stručnim predavanjima u Kinoteci Zlatna vrata na temu Retrospective, a poslužit će kao uvod u studentske radionice Diplomskog studija Arhitekture u Splitu čiji se prvi ciklus održava od 7. do 11. listopada na prostoru Tvrđave Gripe. Tematsko događanje Split Talks 2018. će biti zasnovano na internacionalnim iskustvima i stranim predavačima koji će prenijeti primjere dobre prakse revitalizacije kulturne baštine.

Uz stručno vodstvo konzervatora i urbanista kroz studentske radionice na kojima će sudjelovati 60 studenata splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije će se ispitati prostorne i sadržajne mogućnosti Tvrđave Gripe analizom užeg i šireg obuhvata, prostorne i sadržajne veza sa starom gradskom jezgrom te mogućnostima njezinog rasterećenja.On-line anketama i organizacijom  javnih tribina istražit će se potrebe postojećih i budućih korisnika/stanovnika  te na temelju toga ponuditi oblikovne, sadržajne i urbanističke scenarije Tvrđave Gripe što će u veljači 2019. biti i javno prezentirano putem izložbe i kataloga.  

Dobivene  smjernice, prikupljene na participativan način, uz sudjelovanje sadašnjih korisnika, akademske, stručne i zainteresirane javnosti,  poslužit će kao ulazni podaci pri izradi prostorno-planske i projektno-tehničke dokumentacije s ciljem pravovremene pripreme projekta za financiranje bespovratnim sredstvima u idućoj financijskoj perspektivi EU. 

Komentari