Predstavljena knjiga "Žene u klapskom pjevanju"

Predstavljena knjiga "Žene u klapskom pjevanju" Predstavljena knjiga "Žene u klapskom pjevanju"

Knjiga doktorice znanosti Vedrane Milin Ćurin je prvi znanstveni rad o ovoj temi. Omiški festival dalmatinskih klapa u svojoj je polustoljetnoj povijesti omogućio ženskim klapama predstavljanje javnosti svojih umjetničkih dosega.

Ženske su klape započele nastupati na omiškom fetivalu sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća, a od 1991. ženske klape imaju svoju festivalsku večer. Poznat je slučaj prve ženske klape "Zadranke" osnovane 1977. U svojoj su bogatoj povijesti dva puta bile apsolutne pobjednice omiškog Festivala natječući se ravnopravno s muškim klapama. Na Festivalu 1990. dobile su posebnu nagradu za doprinos očuvanju dalmatinske, klapske pjesme (čiji je način pjevanja u međuvremenu postao dio svjetske nematerijalne, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a). U obrazloženju je tada navedeno: “Zadranke su pokazale da je moguće stvoriti posebnu varijantu u klapskom pjevanju, izjednačivši se u vrsnosti nastupa s najboljim muškim klapama. Zadranke su utvrdile izvođački standard u ženskom klapskom pjevanju koji je bio i ostao uzorom za niz ženskih skupina koje su se iz godine u godinu pojavljivale na FDK u Omišu.” Međutim, i danas postoje pojedinci koji smatraju da je žensko klapsko pjevanje "umjetna tvorevina". Knjiga doktorice znanosti Vedrane Milin Ćurin znanstveni je dokaz o tradiciji ženskog klapskog pjevanja koje se, prije svega, zbog povijesno - socioloških uvjeta drugačije razvijalo u odnosu na muško. Ujedno, ova je knjiga prvi znanstveni rad o ovoj temi zbog čega je njeno objavljivanje od strane splitske Umjetničke akademije još značajnije. 

Pred brojnom publikom u dvorani Akademije na splitskim Gripama, knjigu su predstavili: akademik Jakša Fiamengo, dr. sc. Vito Balić i recezentica izdanja doktorica znanosti Ivana Tomić Ferić. U glazbenom dijelu promocije nastupile su ženske klape Filip Dević iz Splita i Neverin iz Kaštel Lukšića. 

Komentari