Predstavljena monografija o Društvu "Medulić" Sandi Bulimbašić

Predstavljena monografija o Društvu "Medulić" Sandi Bulimbašić Predstavljena monografija o Društvu "Medulić" Sandi Bulimbašić

Galerija umjetnina u Splitu i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, kao nakladnik,priredili su predstavljanje knjige "Društvo hrvatskih umjetnika „Medulić“ (1908.–1919.) umjetnost i politika" splitske autorice, konzervatorice i fotografkinje Sandi Bulimbašić.

Podsjetimo, Društvo „Medulić“, predvođeno kiparom Ivanom Meštrovićem i slikarom Emanuelom Vidovićem, osnovano je krajem 1908. godine na slavnojPrvoj dalmatinskoj umjetničkoj izložbi u Splitu kao regionalno društvo umjetnika iz Dalmacije, kasnije je na izložbama okupljalo i umjetnike iz srednje Europe, a ugasilo se 1919. godine ostavivši dubok trag u povijesti hrvatske umjetnosti u prvoj polovici 20. stoljeća.

"Doktorska radnja Sandi Bulimbašić o djelovanju Društva Medulić je toliko kvalitetan da smo ga morali objaviti kao knjigu, jer unatoč manjkavoj arhivi donosi niz vrijednih podataka o životu i radu niza umjetnika u ta turbulentna vremena raspada Austro-ugarske monarhije, Prvoga svjetskog rata i stvaranja Kraljevine Jugoslavije" – kazao je na predstavljanju monografije urednik i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske dr. sc. Zvonko Maković.

Monografija o Meduliću nije suhoparna enciklopedija jer donosi obilje čitko i pitko napisanih informacija, i više je naša kulturna povijest negoli povijest umjetnosti i predstavlja umjetnički ukus vremena prije stotinu godina – kazao je recenzent dr. sc. Dragan Damjanović.

Zahvalivši se brojnim suradnicima na objavljivanju knjige, Sandi Bulimbašić je naglasila kako monografija o "medulićevcima" ima i svoju aktualnost ideološko-političkih odrednica, zbog onodobnih političkih uvjerenja nekih umjetbnika, prije svega kipara Ivana Meštrovića:

 

 

 

Sandi Bulimbašić

Preuzmite datoteke

Sandi Bulimbašić 2,7 MB

Komentari