Predstavljena monografija o klapi Vinčace u Omišu

Predstavljena monografija o klapi Vinčace u Omišu

Promocija je održana u subotu, 28. kolovoza 2021. u crkvi Gospe od Karmela na omiškim Skalicama uz nazočnost ljubitelja klapske pjesme iz Omiša, ali i njihovih brojnih gostiju koji su za ovu prigodu došli iz Primorsko-goranske županije kojoj pripada Novi Vinodolski.

Omiš i Novi Vinodolski povezuju slični prometni problemi, rekao je na početku promocije ravnatelj omiškog Festivala, prof. Mijo Stanić, ali i bogato povijesno i kulturno naslijeđe. Vinodolska muška klapa Vinčace je ovogodišnjom pobjedom postala najtrofejnija muška klapa u povijesti Festivala, s ukupno 5 pobjeda prema ocjeni stručnog žirija. Omiš smatraju svojim drugim domom. 

Ova dva grada povezala je i splitska spisateljica Herci Ganza koja je napisala knjigu o toj klapi pod nazivom - Fala ti Bože, ča iša san ovin sviton - klapa Vinčace 1999.–2019. Monografija je nazvana prema natpisu na jednoj kući u Novom Vinodolskom, a klapa izvodi pjesmu pod tim nazivom za koju je tekst napisala omiška profesorica Ružica Jerončić. Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. godine. Naziv Vinčace predstavlja vijenac od bilja koji su davnih godina na glavi nosile djevojke uoči svog vjenčanja. 

Gotovo dvosatna promocija monografije o klapi Vinčace bila je u stvari emotivna oda klapskom svijetu – članovima brojnih klapa, njihovom druženju, brojnim zajedničkim prijeđenim kilometrima do nastupa u Omišu ili nekom drugom mjestu, njihovim suprugama, djevojkama koje imaju razumijevanje za njihov glazbeni poziv. Zato je Mijo Stanić, tijekom promocije, uručio suprugama članova klape Vinčace ruže u znak zahvalnosti za potporu koju pružaju svojim muškarcima. Tijekom promocije nazočnima je pojašnjen fenomen klapskog pjevanja na sjevernom Jadranu gdje je prva klapa osnovana 1968., godinu nakon prvog omiškog Festivala. S tog su nam područja u proteklih 55 godina stigle brojne, izvrsne klape poput Pinguentuma iz Buzeta, Fortunal te sjajna ženska klapa Luka iz Rijeke i dakako, Vinčace za čiji uspjeh, kako je rečeno, velike zasluge ima njihov umjetnički voditelj Sveto Popović.

Ovaj su lijepi događaj uveličali i bivši članovi klape koji su 2000. osvojili prvu pobjedu u Omišu, u večeri debitanata. I oni su zapjevali te večeri oduševivši nazočne u crkvi Gospe od Karmela svojim sjajnim izvedbama. O knjizi su, osim Mije Stanića govorili njeni recezenti – Bože Mimica i Ana Pernić iz Buzeta, glavni i odgovorni urednik monografije Radovan Baričević, ujedno prvi tenor klape te autorica knjige, Herci Ganza. Ona se već dokazala knjigama o klapskom svijetu – autorica je monografije omiškog Festivala u povodu 50-te godišnjice te manifestacije, ali i knjige o životnom opusu Ljube Stipišića. Članovima klape Vinčace uručen je simboličan poklon – sadnica žižule s grumenom omiške zemlje koju će oni zasaditi, na već određenom mjestu u svom gradu. Uz stablo će postaviti spomen ploču na kojoj će pisati o povezanosti klape i Omiša gdje se pod legendarnom žižulom, opjevanom u klapskoj pjesmi, već dva desetljeća druže s drugim klapašima, pjevaju, prenoseći našu izvornu dalmatinsku pismu na nove generacije.

Komentari