Premijera drame "... A mobitel i dalje zvoni"

Premijera drame "... A mobitel i dalje zvoni"

Foto: HNK Split

Sutra će na velikoj pozornici Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu premijerno biti izvedena suvremena drama „A mobitel i dalje zvoni” američke autorice Sarah Ruhl, u prijevodu i režiji Neni Delmestre.

Dramatičarka Sarah Ruhl u komadu napisanom 2005. kombinira realno i irealno, izmaštano i moguće, magično i prozaično, komično i tragično. Uloge tumače: Monika Vuco Carev, Mijo Jurišić, Ksenija Prohaska, Zorana Kačić Čatipović, Nikša Arčanin, Petra Kovačić Pavlina, Maro Drobnić i Luka Šamadan.

 

Za povezivanje živih i mrtvih nekad je bio potreban zagrobni život, anđeli, duhovi i sveci, no što ako je za povezivanje dovoljno samo uzeti pokojnikov mobitel? Za stolom u bistrou leži mrtav čovjek. Na upornu zvonjavu njegova mobitela odaziva se žena za susjednim stolom i istog trenutka naglavačke upada  u sve njegove poslovne i obiteljske  probleme, svijet u kome su univerzalne teme ljubavi i bliskosti ispremiješane s obiteljskim rivalstvom, konfuznom i zagonetnom poslovnom i svakom drugom komunikacijom, ali i dubinskim potrebama svih aktera za suosjećanjem, prisnošću te još više potrebom za drukčijim življenjem. Drama je istinski dramaturško-redateljski i glumački izazov kojemu ne odolijevaju mnogi suvremeni dramski ansambli, pa je već prevedena na više od dvadeset jezika i uspješno igrana u mnogim američkim i svjetskim kazalištima.

 

„Ovo nije predstava o smrti, o otuđenosti, a i mobitel je samo okidač. Naime, ne mislim da ima smisla raditi predstavu o općim mjestima. Jer, toliko predstava u novije vrijeme eksploatira takve teme da je dijagnoza svijeta zavijenog u crno postala dosadnom ili trivijalnom. Više me zanima predstava o empatiji, o jednoj naoko beznačajnoj djevojci koja je odlučila popraviti svijet čovjeka čiji je mobitel slučajno dospio u njene ruke. Podjednako važno, ovo je i predstava o potrazi za ljubavlju.

 

Redateljica Nenni Delmestre ovom režijom obilježava punih 35 godina redateljskog rada. Osim nje, koja se u ovoj predstavi pojavljuje i u ulozi prevoditeljice i autorice adaptacije, autorski tim čine Lina Vengoechea kao scenografkinja i asistentica redateljice koja je izvršila i izbor glazbe, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, redatelj i montažer videa Goran Ćaće te oblikovatelji svjetla i tona Branimir Bokan i Tomislav Luetić. Nakon premijerne izvedbe u petak 12. veljače, prve reprizne izvedbe predviđene su 13, 15, 16. i 17. veljače.

U razgovoru s Mladenom Vukovićem, čujmo više o Nenninoj kazališnoj poetici za koju se ustrajno borila na kazališnim daskama, a najprije više o premijeri komada „A mobitel i dalje zvoni”:

 

Nenni Delmestre

Preuzmite datoteke

Nenni Delmestre 79,4 MB

Komentari