Premijera ljubavne priče "Tristana i Izolde"

Premijera ljubavne priče "Tristana i Izolde"

U subotu, 22. srpnja u 21.30 na Ljetnoj sceni Propuh u Hvaru, Dramski studio mladih premijerno će izvesti predstavu Tristan i Izolda. Predstava je nastala prema motivima istoimenog romana Josepha Bédiera u dramaturškoj obradi Valentine Galijatović dok režiju potpisuje glumac Jure Radnić.

Tristan i Izolda, priča je uz koju su odrastali brojni naraštaji. Priča je to o nemogućoj ljubavi koja nadilazi sve prepreke pa čak i smrt. Strastveni i lukavi, Tristan i Izolda ne obaziru se na nikakve društvene konvencije te su upravo zato takvi junaci odličan izbor za scensko uprizorenje. Svijet mašte jedini je svijet u kojem je ljubav dopuštena stoga su ''kazališne daske'' njihovo sigurno utočište.

Ulogu Tristana preuzeo je Marino Miličić dok Rozarija Lasić igra Izoldu. Kao Brangijene se pojavljuju Martina Carić, Katarina Karević i Jelena Mićić. Irsku kraljicu igra Nađa Salom, kralja Marka Elio Salom, a mornare i vojnike Manuel Rajić i Kristijan Tandara.

Suradnici na projektu su kostimograf Toni Carić - Rico, koreografkinja Anja Đurinović, autor glazbe Tvrtko Hopek te Paolo Tišljarić kao oblikovatelj rasvjete.

Radnić o procesu rada kaže: „Prva faza pripreme predstave temeljena je na fizičkim vježbama kroz plesne tehnike i elemente improvizacije. Spajanje tjelesnog s pisanim dramskim predloškom dovelo je do niza motiva i apstraktnih odnosa koji su postali baza za situaciju koja se u nastavku rada transformirala u čvrste i jasne scene, međusobnim vezivanjem pretvorene u britku, jasnu i suvremenu cjelinu. Lišenost velikih gesta i tradicionalnog dramskog pristupa nije umanjila jačinu dramskih momenata i nabijenost emocijama. Ljubav, koja je glavne junake ove priče dovela do tragičnog svršetka, vidljiva je na licima svakog pojedinog izvođača ove predstave.“

Dramski studio mladih Hvar, osnovan 1994. godine, dobiva 1997. g. status profesionalno vođenog kazališta za djecu i mladež postavši članom Hrvatskog centra ASSITEJ. Studio djeluje sa svoje tri radionice koje obuhvaćaju osnovnoškolski, srednjoškolski uzrast i studentsku grupu. Hvarski dio studija vodi teatrologinja i dramaturginja Dolores Kolumbić, član HDDU-a, a zagrebačke studente vodi Jure Radnić, donedavni član studija, a sada glumac i asistent na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Tako se ostvaruje želja svih nas koji se u Hvaru bavimo kazalištem i mladima da se stvaraju uvjeti za život najstarijem komunalnom kazalištu u Europi, hvarskom Teatru koji s ovim gradom živi od 1612. godine.

 

Predstavu možete pogledati 22. i 23. srpnja u 21.30 u sklopu Hvarskog kulturnog ljeta te u repriznim terminima 25. i 26. srpnja u isto vrijeme na Ljetnoj sceni Propuh.

 

Komentari