Proslava 170 godina školstva

Proslava     170 godina školstva

Jednotjednim programom od ponedjeljka 20. do petka 24. svibnja 2019. Milna na otoku Braču slavi 170. obljetnicu milnarskog školstva, koje je počelo osnivanjem dvogodišnje muške škole 1848/49. godine. Izlet u Blaca je 1. lipnja 2019.

Svečanim programom mještani, uzvanici i ostali gosti, moći će se upoznati s poviješću osnutka i razvoja Osnovne škole u Milni, radom i nasljeđem njezinih nekadašnjih učenika, a danas hrvatskih istaknutih pojedinaca te sa značajkama „cakavice“ , kao lokalnoga, tradicionalnog oblika čakavskog narječja, koju će predstaviti zajedno s učenicima i učiteljima Osnovne škole iz Komiže.

Svako događanje bit će popraćeno nastupima muške klape i ženske vokalne skupine, sastavljenih od danas odraslih, nekadašnjih, milnarskih učenika i učenica te dječjeg zbora.

Prvog dana, u ponedjeljak, u prostoru Osnovne škole, nakon predstavljanja učeničkih radova i školskog lista u 12 sati, povijest milnarskog školstva izložit će se lentom vremena, odnosno nizom povijesnih fotografija i artefakata od prve, službene školske godine 1848./49. do danas, na izložbi koja počinje u 19.30 sati.

 

Utorak, 21. svibnja, program „Naši učenici – naš ponos“, u jutarnjem dijelu, posvećen je bivšim učenicima s najvišim stupnjem obrazovanja, dr. sc. Bernardu Denegriju, danas izvanrednom profesoru na hrvatskom Zavodu za organsku kemiju, doc. dr. sc. Filipu Galoviću, hrvatskom jezikoslovcu, inače zaslužnom za zaštitu i očuvanje govora Milne, Ložišća i Bobovišća kao nematerijalnoga kulturnog dobra i dr.sc. Edislavu Lekšiću, danas renomiranom znanstveniku na farmakološkom institutu u Velikoj Britaniji.

Večernji dio programa, u školskoj knjižnici, održat će se u spomen na pokojnog Branka Lentića, također nekadašnjeg učenika milnarske osnovne škole, a kasnije renomiranoga hrvatskog novinara i redatelja te prvog direktora Hrvatske televizije, u čast kojega će se održati projekcija dokumentarnih filmova iz njegovog opusa, „Dinamitaši“ i  „I bit ćeš velik“.

„Cakavica vaša i naša“ naziv je večernjeg programa na rasporedu u srijedu, 22. svibnja, a koji u očuvanju jezične baštine, udružuje učenike i učitelje osnovnih škola Milne i Komiže. Tako će, zajedno, analizirati današnju uporabu tradicionalnoga govora u obiteljima, usporediti milnarske i komiške govorne razlike učeničkim kvizom riječi i izraza te predstaviti se vlastitim, dječjim poetskim radovima i igrokazima na cakavici. Večer će završiti kazivanjem cakavske poezije za odrasle, milnarske pjesnikinje Magde Marinković i Komižanina Joška Božanića.

Cakavica je, kao jedan od govora milnarskog kraja, kao nematerijalno kulturno dobro zaštićena, zaslugom doc. dr. sc. Filipa Galovića i Centra za kulturu Milna, odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 2017.te godine.

 

Četvrtak, 23. svibnja, rezerviran je za sportska natjecanja učenika Osnovne škole Milna i Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira, na školskom igralištu „Crvana“.

Obljetnički program završava u petak, 24. svibnja, kada će se, nakon jutarnje svečane mise, u večernjim satima, ispred školske zgrade, održati završna učenička priredba te dodijeliti priznanja i zahvalnice svima koji su svojim zalaganjem doprinjeli i doprinose održanju i unaprjeđenju kvalitete  rada milnarske osnovne škole.

 

Školstvo u Milni počelo je prije 170 godina, osnivanjem dvogodišnje muške škole u privatnoj zgradi obitelji Buzolić na milnarskom predjelu Pantera. Godine 1875., posjetio ju je Car Franjo Josip Prvi.  Nastava je u početku organizirana na talijanskom jeziku, a od 1878. godine na hrvatskom. Zbog povećanja broja učenika, škola se seli u susjednu zgradu obitelji Sfarčić, a potom i u današnju zgradu, izgrađenu 1901. godine, na mjestu bivše ženske škole na trgu Žalo, kao jedinstveno kameno zdanje, zaslugom i doprinosom članova bratovštine Svetog Josipa. U 20. stoljeću, milnarska škola djelovala je i kroz dvije, danas ukinute, područne škole u Bobovišćima i Ložišćima, s ukupnim brojem učenika i do njih 300. Danas ih je tek 60-tak, ali od kojih ih je povelik broj dobitnika niza priznanja na županijskim i državnim natjecanjima.

Program najavljuje ravnateljica Osnovne škole Milna Milka Restović:

 

MILKA RESTIOVIĆ

Preuzmite datoteke

MILKA RESTIOVIĆ 8,5 MB

Komentari