Prosvjed zbog kamenih blokova na amfiteatru u Saloni

Prosvjed zbog kamenih blokova na amfiteatru u Saloni

Foto: Grad Solin

Grad Solin je 2. rujna 2019. uputio otvoreno pismo ministrici kulture dr. sc. Nini Obuljen Koržinek vezano za aktivnosti Arheološkog muzeja u Splitu i postavljanje kamenih blokova pokraj antičkog lokaliteta, salonitanskog Amfiteatra, prošlog petka.

Snimili smo izjave solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića te ravnatelja Arheološkog muzeja Splita Damira Kliškića, koji je poslao demanti ministrici.

Pismo ministrici kulture objavljujemo u cijelosti:

Poštovana Ministrice,

obraćamo Vam se primjedbom na aktivnosti Arheološkog muzeja u Splitu u kontekstu upravljanja arheološkim lokalitetom Salona. Naime, ravnatelj Vaše ustanove gdin. Damir Kliškić je ne obavijestivši grad o istom, postavio kamene blokove (slika u privitku) na području u blizini Amfiteatra, što je dovelo u pitanje  komunikacijski pravac za građane koji žive u blizini kao i korisnike dječjeg vrtića budući da su blokovi postavljeni u samoj blizini ulaza u isti.

„New Jersey“ ograde izuzetno nagrđuju vizuru Amfiteatra i stvaraju negativan dojam kod turista koji na takav način zasigurno neće ponijeti lijepe dojmove iz Salone i Solina. Smatramo da se takvim samovoljnim ponašanjem bez konzultacija s gradom, neovisno o cilju koji se želi postići, dovodi u pitanje suživot lokalne zajednice i ARMUS-a, a upravo je sinergijsko djelovanje oba dionika neophodno ako želimo optimalno upravljanje najvažnijim arheološkim nalazištem u Republici Hrvatskoj i najvažnijim resursom našeg Grada.

Stoga smo uvijek bili i bit ćemo otvoreni za suradnju u svakom pogledu, međutim moramo konstatirati kako ovakvi i slični dosadašnji postupci vodstva Muzeja zasigurno ne vode ka kvalitetnom upravljanju Salonom već izazivaju negativnu  promidžbu Grada i posljedično  dovode do smanjenja broja posjetitelja i zadovoljstva istih posjetom Saloni.
Naime, imajući u vidu gore navedenu važnost Salone smatramo kako se u istu nedovoljno ulaže u domeni poboljšanja infrastrukture,  promidžbe i interpretacije, stoga građani Solina s pravom artikuliraju svoje nezadovoljstvo brojem posjetiteljima i prihodom kojeg lokalitet generira.

Vama iskreno zahvaljujemo na odličnoj suradnji i razumijevanju koje pokazujete prema Saloni i Solinu. Na tragu učestalih razgovora s Vama i drugim djelatnicima Ministarstva kulture još jednom apeliramo na sljedeće:
• Uvrstiti Salonu u novu Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine (u izradi) kao strateški projekt. To bi nam omogućilo direktno financiranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. Napominjemo kako imamo spremnu projektno - tehničku dokumentaciju za brojne lokalitete unutar Salone (Amfiteatar, Teatar, Tusculum…) koju smo dobili u sklopu projekta Integrirani program Salona.
• Izraditi novi model upravljanja budućim Arheološkim parkom Salona. Riječ je o modelu koji bi bio inkluzivan, koji bi uključio sve relevantne dionike i institucije, pogotovo ARMUS,  ali koji bi Solinu dao puno veće ovlasti. Naime, kao Grad imamo sve financijske, administrativne i ljudske kapacitete neophodne za kvalitetno upravljanje našom Salonom. Stojimo na raspolaganju aktivno se uključiti u izradu istog. 

Još jednom napominjemo kako ovo nije napad na Arheološki muzej u Splitu i kako smo upućeni jedni na druge. Upravo zato smo pomalo razočarani ovakvim postupkom i nadamo se kako se slične situacije više neće ponavljati. Zaštita i turistička valorizacija Salone nam svima treba biti osnovna misao, a ne partikularni interesi ili osobne taštine.

U nadi da ćete ispitati detalje slučaja i spriječiti daljnje jednostrane poteze,

srdačan pozdrav,

Dalibor Ninčević, gradonačelnik grada Solina.

Dalibor Ninčević

Damir Kliškić

Komentari