Ratko Kovačević izradio praktični "kišobran" za branje maslina

Ratko Kovačević izradio praktični "kišobran" za branje maslina Ratko Kovačević izradio praktični "kišobran" za branje maslina

Foto Mladen Vuković

U masliniku Jurin dvor u Šestanovcu jučer je počela berba konzumnih maslina. Osim ulja, masline se proizvode za jelo, namaze, čaj i kozmetiku i sve te brendove proizvodi Jure Vukušić, koji već 16 godina na sedam i pol hektara uzgaja 1800 stabala masline.

Početak berbe maslina podržali su Općina Šestanovac i Turistička zajednica općine pa je na prigodnoj svečanosti održan i glazbeni program u kojemu su nastupili gangaši Kulturno-umjetničkog društva Katuni - Kreševo, a splitski Gradski zbor Brodosplit premijerno je otpjevao pjesmu "Oda maslini" Ive Puharića koju je uglazbio Zlatan Srzić.
No ono što je najzanimljivije s te svečanosti maslinara u Šestanovcu je inovacijski uređaj za ručno branje maslina koji je osmislio Ratko Kovačević, s ciljem da plastika nestane u maslinicima, da se ubrane masline ne griju i da dođu u što prirodnijem stanju do prerade te da sačuvaju što više antioksidansa, koji dosadašnjom tehnologijom branja i obrade i do 90 posto ide u otpad.
Naime, prema podacima znanstvenika dr. sc. Ante Režek Jambrak i dr. sc. Marijana Andrašeca, 90 % najvrjednijih sastojaka u plodu masline antioksidansa na izlazu iz uljare u komini i vegetativnoj vodi završi u otpadu.
Novi uređaj za branje maslina izgleda kao kišobran u koji se rukom beru plodovi, koji na dnu ispadaju u prozračni koš od inoksa, objašnjava Ratko Kovačević, koji je za taj projekt dobio i novce iz europskih poljoprivrednih fondova:

Ratko Kovačević

Preuzmite datoteke

Ratko Kovačević 2,0 MB

Komentari