ROOM 100 organizira Cirkuski tjedan

ROOM 100 organizira Cirkuski tjedan

Zadnjeg tjedna u srpnju ROOM 100 kolektiv pripremio je bogati suvremeni cirkuski program u Splitu! Svaki dan, od ponedjeljka 27. srpnja do subote 1. kolovoza, organiziraju različite cirkuske programe na više mjesta i uz besplatan ulaz.

  • 27. srpnja / 21:30 / Ljetno kino Bačvice: Kino Cirkus

  • 28. srpnja / 10:00 / Leopold's Delicatessen Bar: Kava s umjetnicom

  • 29. i 30. srpnja / 21:00, 22:00 i 23:00 / tajna lokacija: Horror House Project

  • 31. srpnja / 21:00 / Mala scena Doma mladih: Petra Najman (u suradnji s Cirkus Kolektivom)

  • 1. kolovoza / 21:30 / HALA 100: Tricycle Trauma

 

27. srpnja / 21:30 / Ljetno kino Bačvice: Kino Cirkus: Bingo, The King of the Mornings

ponedjeljak 27. srpnja u 21:30 Kino Cirkus gostuje u prekrasnom ambijentu Ljetnog kina Bačvice (Šetalište Petra Preradovića 6) gdje će se prikazati brazilski film "Bingo: The King of Mornings".

Augusto je umjetnik koji, slijedeći korake svoje majke, scenske umjetnice 50-tih godina, traži svoje mjesto pod svjetlima reflektora. Nestrpljiv u potrazi za aplauzom, napokon mu se pruža prilika kada postaje Bingo, tv voditelj u popularnoj emisiji za djecu. Bingo izrasta u apsolutnu zvijezdu u Brazilu, ali klauzula u Augustovom ugovoru zabranjuje mu da otkrije svoj identitet. Augusto postaje anonimna slavna osoba. Ovaj film, inspiriran istinitom pričom o Arlindu Barretu, jednim od mnogih glumaca koji su portretirali Bozo The Clowna u Brazilu, nadrealna je priča o čovjeku koji karakterno propada dok grabi prema umjetničkoj slavi.

"Bingo: The King of the Mornings" poharao je Cinema Brazil Grand Prize 2018. godine gdje je osvojio sve ključne nagrade: za najbolji film, najboljeg glavnog i sporednog glumca, najbolju montažu, scenografiju, kostimografiju i šminku. Film je također bio brazilski kandidat za Oscara.

Film se prikazuje s hrvatski i engleskim podnaslovima.

 

28. srpnja / 10:00 / Leopold's Delicatessen Bar: Kava s umjetnicom

U utorak, 28. srpnja u 10:00 u Leopold Delicatessen baru (Poljana Tina Ujevića 3, Split) pridružite se ROOM 100 na jutarnjoj kavi uz kroasane s mladom suvremenom cirkuskom umjetnicom Petrom Najman.

Petra Najman studentica je cirkuske škole Centre des Arts du Cirque Piste d'Azur u francuskom gradu La Roquette sur Siagne, 10tak km od Cannesa. Kroz opušteni razgovor uz kavu, Petra će nam opisivati vlastito iskustvo bavljenja cirkusom u Zagrebu, kao članica Cirkorame, zatim jednogodišnje edukacije za cirkuskog pedagoga u školi "Turbul" u francuskom gradu Nimesu, prolaska na audiciji i početka školovanja u Piste d'Azur školi.

Kava s umjetnicom/umjetnikom nova je aktivnost ROOM 100 kolektiva osmišljena s ciljem smanjenja različitih predrasuda i fama o životu cirkuskih umjetnika i upoznavanja s ovom vrstom izvedbene umjetnosti.

29. i 30. srpnja / 21:00, 22:00 i 23:00 / tajna lokacija: Horror House Project

U srijedu i četvrtak, 29. i 30. srpnja na tajnoj lokaciji u Splitu biti će izvedena jedinstvena predstava suvremenog cirkusa "Horror House Project - Salto Mortale" za pet gledatelja po izvedbi!

Trilogija “Horror House Project” predstavlja pogled cirkuskog umjetnika na život i materiju od koje je život satkan. Egzistencijalna rubnost, politika, želje i snovi, neke su od tema koje obrađuje s namjerom da uvuče gledatelja u suvremenu cirkusku svakodnevnicu.

Prvi dio - “Salto Mortale” predstavlja osobni pogled autora na umjetnost cirkusa, kao borbe čovjeka i gravitacije, sna i jave, projekcija uma i tjelesnih ograničenja, nemogućeg i mogućeg. «Salto Mortale» pokušava publici dočarati niz situacija iz kojih se, kroz kolažne tekstualne formate, audio-video efekte i vertikalnu koreografiju prikazuju upravo rubne situacije rada cirkuskih umjetnika. Kroz pet postaja ovog putovanja autori pričaju neke svoje, neke tuđe i poneku zamišljenu priču. Svaku priču smještaju u prostor i vežu uz rekvizit blizak umjetniku koji je priča; mobilna kućica, sanduk, zid, zastor, uže...

"Salto Mortale" je doživio svoju premijeru u Zagrebu, kroz 6 uzastopnih izvedbi u ožujku 2020. U 5 rezidencijskih dana u Splitu, na tajnoj lokaciji, autori/izvođači adaptiraju izvedbu za eksterijer u kojem će je izvesti za splitsku publiku.

Predstava će biti izvedena šest puta, 29. i 30. srpnja u 21:00, 22:00 i 23:00 sata.

Svaka od izvedbi predstave "Horror House Project" izvodi se ispred 5 gledatelja/ica koji zajedno s izvođačima prolaze sve korake ove predstave. S obzirom na zajednički boravak u manjem prostoru izvedbe, a u skladu s epidemiološkim mjerama u cilju sprječavanja širenja COVID-19 bolesti, grupu isključivo MOGU činiti osobe koje se i inače druže, žive ili rade zajedno - obitelji, prijatelji, kolege, ... Molimo da poštujete ovo pravilo i ponašate se odgovorno. Cijena grupne ulaznice je 250,00 kn.

Obrazac za rezervaciju datuma i termina za grupe: https://forms.gle/iFGcnXUVLmQ1gB5A9

Osim grupa "Pet prijatelja u cirkusu" :), svaku od izvedbi može pogledati i 20 osoba (poznanika/nepoznanika) koji imaju uobičajnu ulogu "nijemih" promatrača u publici. Cijena ulaznice je 30,00 kn.

Obrazac za rezervaciju ovih mjesta, datuma i termina je ovdje: https://forms.gle/DW6QcpZx1cn8d5jx8

Rezervacije su obavezne, a karte se plaćaju na ulazu na lokaciju. Nakon rezervacije termina, na e-mail ćete dobiti upute o lokaciji izvedbe predstave!

31. srpnja / 21:00 / Mala scena Doma mladih: Petra Najman (u suradnji s Cirkus Kolektivom)

U suradnji s Cirkus Kolektivom u petak, 31. srpnja u 21:00 na Maloj sceni Doma mladih Petra Najman izvest će prezentaciju predstave u nastajanju "Moja smrt i ja".

Projekt radnog naziva "Moja smrt i ja" istraživanje je koje je Petra Najman započela u lipnju 2020. godine inspirirana periodom nemogućnosti bavljenja cirkusom uslijed pada s trapeza i loma ruke. Koristeći trapez i lutkarstvo Petra nam daje svoje viđenje smrti...

Ulaz je slobodan, a rezervacija mjesta je obavezna (zbog ograničenog broja publike i spriječavanja širenja COVID-19 bolesti) putem obrasca: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdO6dsXEI-0Z_PImWaXf4vc9sh2y2or0eLHxzKiD7SAzKpxUg/viewform

1. kolovoza / 21:30 / HALA 100: Tricycle Trauma

U subotu, 1. kolovoza, u 21:30 u HALI 100 (Hrvatske mornarice 4, Split) cirkuski kolektiv Tricycle Trauma izvest će predstavu u nastajanju "Iskrenje: duo drama za čovjeka i trapez".

Tricycle Trauma boravi na rezidenciji u HALI 100 od 26. srpnja do 2. kolovoza tijekom koje će nastaviti raditi na produkciji predstave koja je započeta u ožujku 2020. godine.

Ivana Pedljo, uz režiju i dramaturgiju Marijane Matoković i dizajn svjetla i zvuka Jasmina Dasovića, istražuje mogućnosti rada na trapezu kroz politički i društveno angažirani koncept o kojem kolektiv kaže:

"U areni omeđenoj sustavima politike, rada i masovne kulture upoznaj protivnike. U tom sukobu novog doba, mašinerijom misli usudi se prkositi izvanrednom stanju. Na periferiji, prihvati zov na samouspostavljanje čovjeka."

 

Ulaz je slobodan, a rezervacija mjesta je obavezna (zbog ograničenog broja publike i spriječavanja širenja COVID-19 bolesti) putem obrasca: https://forms.gle/XrXQPtPaw1oWAqfHA

Komentari