Simple Minds ipak nastupili na splitskom Žnjanu

Simple Minds ipak nastupili na splitskom Žnjanu

Besplatni koncert škotskih glazbenika, dar gradskog Poglavarstva u povodu proslave splitske Sudamje, doveden je u pitanje zbog nevremena koje je zahvatilo Žnjan uoči koncerta. Ipak, nakon 2 i pol sata čekanja, Škoti su nastupili.

"Pokažite mi vaše kišobrane!" - bila je pozdravna rečenica Jima Kerra pjevača, ujedno i vođe sastava koji je svoju planetarnu popularnost doživio sredinom 1980'. Njihov smo nastup već vidjeli u Splitu - u petak 13. 11. 2009. kada su nastupili pred rasprodanim gledalištem Spaladium arene. U međuvremenu, došlo je do promjene članova sastava. Od izrazito nekadašnjeg muškog sastava, na splitskom je Žnjanu nastupio "pola-pola" muško-ženski sastav. No, to nije ništa umanjilo njihovu energičnost (Cherisse Osei na bubnjevima davajući polet ostalim članovima na pozornici). Jim Kerr je u međuvremenu postao srednjovječni muškarac, bliži ulasku u sedmo desetljeće života, pa je i njegovo ponašanje na pozornici razboritije po pitanju trošenja tjelesne energije nego prije tridesetak godina. Snaga njegove vokalne interpretacije, ali i sviranje članova sastava osjećala se tijekom svih 100 minuta koncerta koji je na Žnjanu započeo i završio uz kišne kapi. Nešto prije 20 sati, kada su trebali nastupiti, započela je padati kiša praćena snažnim vjetrom zbog čega je prekinut nastup domaćeg sastava "Buđenje" koji su kao predgrupa trebali zagrijati "brojnu" publiku. Nje je u tim trenucima bilo nekoliko stotina. Nakon nekoliko pjesama Darko Bakić i ostali članovi "Buđenja" morali su zbog sigurnosti prekinuti svoj nastup jer je kiša padala i po njihovim instrumentima. U međuvremenu, na plažu su pristizali brojni ljubitelji škotskog sastava očekujući početak njihovog nastupa. Koncert je ipak započeo par minuta prije 22.30 dakako, uz kišu koja je nakon pola sata prestala padati. Tako smo se mogli usmjeriti prema nastupu slavnog sastava koji je trenutno na svjetskoj turneji "Walk Between Worlds". To je ujedno naziv njihovog nedavno objavljenog, sedamnaestog po redu studijskog albuma čije su pjesme činile okosnicu ovog besplatnog koncerta za posjetitelje. Osim novih pjesama, čuli smo i dio njihovog repertoara kada su bili na vrhuncu planetarne popularnosti, a za sam kraj koncerta, na bis su izveli svoje najveće uspjehe - najprije "Don't You (Forget About Me) iz 1985., pa "Someone, Somewhere In Summertime" s albuma "New Golden Dream" iz 1982. i na kraju "Alive And Kicking" koja je također objavljena (kao i "Don't You) na albumu "Once Upon a Time" 1985. Članovi su sastava ostali "Živi i Zdravi", prema nazivu njihovog velikog hita, preživjeli ovaj nastup boreći se s kišom kako bi zagrijali promrzlu i pokislu publiku. Ipak, kako je rekao Jim Kerr tijekom koncerta - "Mi Škoti smo navikli na kišu, znamo što je kiša, a ova to nije". Na koncu, umjesto najavljenih 20-tak tisuća, na žnjanskoj je plaži bilo najviše 3 - 4 tisuće obožavatelja, a mnoge je ovo nevrijeme ohladilo od namjere da dođu na Žnjan. Međutim, publika je na kraju koncerta otišla zadovoljna s plaže. 

U gledalištu je bilo mnogo stranih posjetitelja zbog kojih je također, ovaj koncert organiziran. Prema riječima splitskog gradonačelnika, Andre Krstulovića Opare na press konferenciji nekoliko dana uoči koncerta, u danima će Sudamje na Žnjanu priređivati slične koncerte sa najpoznatijim stranim izvođačima čime će proslava splitskog zaštitnika, Svetoga Duje dobiti dodatni međunarodni značaj. On je već osiguran, jer je prije 17 godina započela, danas već tradicionalna međunarodna veslačka regata u kojoj sudjeluju momčadi vječitih rivala - Oxforda i Cambridgea. U njihovoj, više od 160 godina tradiciji međusobnog natjecanja, 15 dana nakon čuvene utrke na Temzi ponovno se ogledaju po prvi put u Splitu. Kako kažu organizatori ove splitske regate - uopće nije upitno hoće li te dvije momčadi doći u Split. Oni u svoje kalendare aktivnosti odmah uvrštavaju sudjelovanje u proslavi Sudamje. Sve to u konačnici ima pozitivan utjecaj na turistički promet u gradu, posebice od strane britanskih državljana. Tako će i ovi žnjanski koncerti biti prepoznati kao turistički proizvodi koji će kod stranih gostiju stvarati sliku o gradu Splitu koji se i zbog toga isplati posjetiti. Podsjetimo se da je Ultra na poljudskom stadionu proteklih godina dovela u Split brojne poklonike elektronske glazbe iz cijeloga svijeta i da im je Split odavno postao poželjna destinacija. Nedavno je izrađena studija ekonomskog utjecaja organiziranja Ultre u Splitu na splitski i hrvatski turizam. Gradonačelnik je, Krstulović Opara iznio podatak na toj konferenciji o marketinškom efektu od 25 milijuna eura što je podatak koji odgovornima u gradu daje jasnu sliku o korisnosti ovakvih glazbenih događanja. Nadajmo se da će ovakvi koncerti postati zaista tradicionalni i da ćemo ubuduće imati slična jaka imena svjetske glazbene scene. 

Komentari